Facebook Timeline videó magyar

A Facebook Timeline-ról részletesen, videóval

Facebook Timeline videó magyar
Ismerd meg az új Facebook profilt!

A tegnap bemutatott Facebook Timeline jelentőségéről már írtam tegnap, most nézzük meg a gyakorlatban, hogyan működik!
Azt gondolom nem véletlen, hogy ez az egyik legfontosabb az utóbbi időben bemutatott rengeteg Facebook újdonság közül. Sőt talán az eddig bemutatott Facebook megoldások közül is, hiszen olyan eszköz ez, ami még komolyabban a Facebookhoz tudja kötni az embereket.

A következő videó végig vezet a Timeline legfontosabb funkcióin, utána pedig összegyűjtöttük az érdekesebb részleteket.

Korlátozott elérés, ami megkerülhető

A Facebook Timeline egyelőre nem érhető el mindenkinek, csak annak aki feliratkozik egy „várólistára”.
Amikor rád kerül a sor, a hírfolyamodban fogsz kapni egy értesítőt, ahol eldöntheted, akarod-e.

A Facebook Timeline-t egyelőre csak a fejleesztők látják, vagyis hiába alakítod át a profilodat Timeline-ra, ezt csak azok fogják így látni, akik regisztráltak, mint fejlesztő a Facebookon.
Ez egyébként nem olyan nagy feladat, az IFrame oldalak beállításánál írtunk erről.

Timline = üzenőfal + profil + emlékkönyv + személyes weblap

A Facebook Timeline célja, hogy akár az egész életedet egyszerűen át tudd tekinteni, hiszen itt nem csak a Facebook használatod kezdetétől jelennek meg információk, hanem fel tudsz tölteni régebbi adatokat is.

A Timeline olyasmi mint egy emlékkönyv, vagy évkönyv.
Ha teljesen feltöltöd, akkor gyorsan át tudod tekinteni, mikor, mi történt veled, de az áttekintés különböző részletességű attól függően, hogy mennyivel régebbi az az információ, ami ott található.

Az aktuális információk teljesen részletesek, a korábbi évekből csak egy-egy fontosabb esemény jelenik meg alapból.

A Timeline felfogható egy személyes weblapnak is, hiszen rengeteg információval rendelkezik rólad, részben testreszabható, és saját webcímed is lehet hozzá(facebook.com/név).

Jó beállítással szakmai önéletrajz, rossz beállítássál átok

Pontosan tudod szabályozni, hogy mi jelenjen meg a Timeline-on.
Akár bejegyzés típusonként, akár egyes bejegyzésenként beállíthatod, hogy megjelenjen-e vagy nem, illetve azt is, hogy kinek a számára jelenjen meg.
Az ismerőscsoportok és az automatikus listák segítségével ugyanis könnyen megteheted azt, hogy több eltérő Timeline-t alakítasz ki.
Hiszen beállíthatod, hogy más információkat lássanak a kollégáid, mást a barátaid, és mást azok, akik egyáltalán nem az ismerőseid.
A Timeline akár egy önéletrajzot is helyettesít, hiszen ha jól állítod be, csak azok az információk látszanak, amik egy munkaadónak vagy egy megrendelőnek szimpatikusak lehetnek.

Persze ha nem törődsz a Timeline-oddal illetve a megosztási beállításaiddal, itt is megjelenhetnek azok a képek, amik rossz fényt vetnek rád.

Új kategóriák a Timeline-on: rendszerezheted az emlékeid

A Timeline-on az alap bejegyzés típusok (állapotfrissítés, fénykép, videó, kérdés, link, hely) mellett tovább kategorizálhatod az információkat.
Hiszen fel tudsz vinni költözést, ingatlan vásárlást, családi állapot változást, betegséget, katonai szolgálatot.. tulajdonképpen bármit, vagyis tényleg fel tudod vinni az összes emlékedet, ha akarod.

A felvitt típusok szerint természetesen szűrheted is a Timeline-t.

A Timeline-hoz tartozik egy egyszerű napló is, ahol a tevékenységeidet egyszerűen, időrendben tudod nyomonkövetni.

Végre egy kis egyedi megjelenés a profilnak!

A Timeline tetején egy nagyméretű kép van.
Ezt az egyéni ízlésednek megfelelően testreszabhatod, ez egy olyan felület, amit azért adott Neked a Facebook, hogy legyen lehetőséged bemutatni önmagad. Itt van tere az önkifejezésnek.
Ez a kép minden nézetben ugyanaz.

Megmaradtak a régi funkciók is

A Timeline az összes olyan funkciót tartalmazza, amit a sima profil, vagyis innen tudod szerkeszteni az adatlapodat, itt fel tudnak iratkozni rád az ismeretlenek, és van megtekintés ismerősként funkció is.

Az ismerősként megtekintés funkcióval (View as…) ellenőrizni tudod, melyik ismerősöd milyen információkat lát rólad, illetve azt is, hogy mit látnak az ismeretlenek.

Új adatlap szerkesztés Timeline stílusban

Az adatlap szerkesztése is megújult a Timeline-nal egy időben. Egy kellemesebb felületen, egymás mellett szerkesztheted az információkat. Eltűntek a menük, de természetesen megmaradt a teljeskörű adatvédelmi beállítási lehetőség is, ami azt jelenti, hogy minden egyes információnál azonnal beállíthatod, melyik ismerősöd illetve ismerős csoport láthatja.

Mások is írhatnak a Te emlékkönyvedbe

A Timeline-ra nem csak Te tudsz üzenetet írni. A korábbi profilhoz hasonlóan az ismerőseid is tudnak ide írni.

Sőt az ismerősökön kívül megjelennek itt a különböző Facebook alkalmazásokból származó üzenetek is.

Ráadásul a Facebook tervei szerint a külső alkalmazások is jobban fognak tudni integrálódni a Facebookba, ezért a külső alkalmazások is tudnak a Timeline-ra írni, persze csak ha engedélyezed nekik.
A külső alkalmazások lehetőségeiről olvasd el a Észrevtélen lájkolás című cikkünket!

A külső alkalmazásokban illetve weboldalakon a Timeline fontossága miatt meg fognak jelenni az „add hozzá a Timeline-hoz” gombok, amivel (illetve az utána következő engedélyező ablak segítségével) a külső weblapokon illetve alkalmazásokban végzett tevékenységeid akár azonnal felkerülhetnek a Timeline-odra, illetve a Faebookba.

Szerintem a Timeline

Ahogy az elején írtam, a Timeline még tesztfázisban van, nem is mindenki tudja elérni.
Elsőre ígéretesnek tűnik, de persze mindenkinek magának kell eldönteni, hogy a múlt rendszerezése megéri-e azt, hogy még jobban kitereget magáról mindent a Facebook számára.

Ettől függetlenül nekem nagyon szimpatikus a Timeline, kíváncsi vagyok rá, Nektek hogy tetszik?
Írjátok meg a kommentek között, és lájkoljátok a cikket, ha hasznosnak találtátok!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük