Facebook likeok gombnyomás nélkül

Észrevétlen lájkolás

Facebook likeok gombnyomás nélkül
Facebook likeok gombnyomás nélkül

Tavaly a Facebook a weboldalra rakható Like gombokkal jelentősen átalakította az internetezési szokásokat.
Most hasonló dolog történhet.

A tegnap bejelentett változások segítségével ugyanis még több információt tudunk magunkról megosztani a Facebookon, ráadásul mindezt úgy, hogy nem kell nyomogatnunk semmilyen gombot.

Lájkolunk anélkül, hogy tudnánk róla

Mindössze annyi dolgunk van, hogy használjuk azokat a különböző alkalmazásokat, amiket eddig is, és helyettünk ők fognak kommunikálni.

Például ha értékelünk egy filmet az IMDB-n, vagy felviszünk egy futást a Nike+ rendszerébe, vagy hallgatunk egy zenét egy internetes rádióban, akkor ezek a weboldalak vagy mobil alkalmazások kommunikálnak helyettünk a Facebookon.

Egyszerűen kiírják az alkalmazások az új Timelinera vagy az új hírfolyamba, hogy értékeltünk egy filmet, meghallgattunk egy számot, stb.
Az ismerőseink ezt látják, így ők is kedvet kaphatnak ahhoz a számhoz vagy filmhez, ezzel pedig újabb látogatók érkeztek arra a weboldalra vagy a szolgáltatásra.

Olvastam, láttam, ettem. Lájk ami nem lájk többé

Ennek köszönhetően a like sem like többé.
Ugyanis mostantól nem az fog megjelenni, hogy Kovács Bélának tetszik a Majmok bolygója, hanem az, hogy Kovács Béla megnézte a Majmok bolygója filmet.

Automatikus megosztások alkalmazásból a Facebookra
A megosztás útja a Facebook és egy külső weboldal vagy alkalmazás között

Gyakorlatilag minden fejlesztő saját maga fogja tudni beállítani az új Open Graph protokollban, hogy ki mit csinált nála.
Ha akarod azt írod ki, hogy vásárolt, ha akarod azt, hogy olvasta, szinte csak a fantázia szab határt, bár van egy engedélyezési eljárás, ami során a Facebook ellenőrzi az általunk megadott szavakat.

GraphRank: újabb automatikus rangsorolás

Ahogy egyre több információ fog bekerülni a Facebookba, egyre nagyobb esély van, hogy belefulladjunk.

Ezt próbálja majd megakadályozni az új automatikus rangsorolási mód, ami az alkalmazással, a publikáló ismerőssel és a témával kapcsolatos előzményeink, szokásaink alapján dönti el, hogy megjelenik-e nekünk egy ismerősünk tevékenysége vagy nem.

Meri vagy nem meri? Az automatikus megosztások kockázata

A lehetőségek határtalanok, de nyilván sok veszélyt is rejt a dolog, hiszen ha nem jól állítjuk be a lehetőségeket, valóban mindent fognak rólunk tudni.
Szerencsére a nemrég átalakított megosztási beállítások és az ismerős listák segítségével teljesen testreszabható lesz, hogy ki milyen információt fog látni rólunk, de félő, hogy még így is nehéz lesz átlátni a sok-sok automatikusan bekerülő információ útját és következményét.

Ha többet szeretnél tudni, ezen a Facebook bejegyzésen indulj el!

Szerinted jó ez a dolog, és imádni fogod, vagy inkább félelmetes, hogy még több információ kerülhet be rólad a Facebookba?

Írd le a kommentbe a véleményed, és oszd meg ismerőseiddel a cikket, ha hasznosnak találtad!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük