Facebook változások

28 + 1 Facebook változás

Facebook változások
Sűrű időszakon van túl a Facebook.

Az elmúlt pár hét a Facebook szempontjából nagyon sűrű volt.
Sorra jelentek meg az újdonságok, aminek a csúcspontja a tegnapi nap volt.
A sok változást összeszedni és értékelni nem könnyű, hiszen sokat nem előzött meg hivatalos bejelentés, ráadásul nem is látja még mindenki ezeket.
Még is megpróbáltam összegyűjteni, hogy teljesebb képet kapjunk az új Facebookról.

Privát Facebook

Az első csokorban azok a változások vannak, amik minden felhasználót érintenek, hiszen a Facebook alapvető felületei jelentősen megváltoztak, ezt pedig előbb utóbb mindenki észreveszi.

Timeline: a profilodat helyettestő megoldás, ami egyben személyes emlékkönyvként is funkcionál. Videót a Timeline működéséről itt találsz.

Új hírfolyam: az egyik legjobban kritizált változás. Megváltozott a hírfolyam összeállításának módja, aminek sokan nem örültek. Az ismerőseink és a lájkolt oldalak bejegyzései mostantól máshogy jelennek meg.

Feliratkozás a személyes profilra: egyoldalú kapcsolatépítési lehetőség, amivel rendszeres információt kaphatsz azoktól is, akik nem az ismerőseid.

Automatikus listák: az ismerősök rendszerezésének új módja. Segítségével gyorsabban és könnyebben tudod megosztani az információkat a megfelelő emberekkel.

Új megosztási beállítások: ennek segítségével végre könnyen átlátható módon lehet megosztani az információkat a különböző ismerős csoportokkal.

5000 karakteres bejegyzések: a hosszú bejegyzések és a hosszú kommentek több tartalmat visznek be a Facebookba. Más kérdés, hogy végig fogják-e olvasni az ismerősök?

Új chat: a chat felület megjelenése és kinézete is megváltozott. sokak szerint hátrányára.

Kedvencek megjelenése: a kedvenc oldalaidat, alkalmazásaidat ezentúl egy helyre húzhatod, így gyorsítva a Facebook használatot.

Megbökés gomb elrejtése: lehet, hogy a Facebooknál már szégyellik ezt a funkciót?
Mindenesetre eldugták egy gomb mögé, így csak azok találják meg, akik keresik.

Azonnali születésnapi üzenet: a születésnapok kiírása mellett most már azonnal tudsz üzenetet is írni az ünnepeltek falára.

Navigációs sáv fix és megjeleníti a nevet: nyilvánvaló megoldás, csoda hogy eddig még nem volt.

Ticker: a legfrisebb hírek és értesítők ezentúl mindig szem előtt lesznek.

Fotó megjelenítés változás: a hírfolyamba a fotók már nagyobb méretben jelennek meg, sőt, ha könyvtárat töltesz föl, akkor a megjelenítés még látványosabb.

Zene lejátszók integrálása: ezentúl az ismerőseid zenéi megjelenhetnek a Facebookon belül, amiket le is tudsz játszani külső program nélkül.
Legalább is a világ szerencsésebbik felén.
Nálunk nem biztos, hogy működni fog ez a funkció.

Üzleti Facebook

Nem csak a felhasználókat érintik a változások.
Az üzleti oldalak ugyanúgy kaptak jót és rosszat az elmúlt napokban.

25-ös korlát eltörlése: webcím foglaláshoz már nem kell 25 rajongó.
Az oldal létrehozása után azonnal lefoglalhatjuk a számunkra fontos címet.

Megosztások kijelzése: a bejegyzések alatt már nem csak a lájkokat és a kommenteket láthatjuk, hanem azt is, hogy hányan és kik osztották meg a bejegyzést.

Új open graphAz open graph új funkciókkal bővült, így más rendszereket, alkalmazásokat már könnyen be lehet kötni egyedi üzeneekkel a Facebookba.
Olvastam egy könyvet, nézek egy filmet, futottam 6 km-t… ezeket már nem kell nekünk kiírni, ha van más olyan alkalmazás amit használunk, akkor ezek automatikusan megjelennek.
A Facebook megint megpróbálja bekebelezni az internetet.

Hirdetéseknél kategória szerinti szűrés: A célcsoport kiválasztást könnyítő megoldás.
Segítségével a meglevő kategória listát tudjukarra használni, hogy a hirdetéseink célcsoportját könnyebben szűkítsük.

Nem kell rajongónak lenni, hogy egy oldalhoz hozzászólhassunk: vagyis lájkolás nélkül írhatunk üzenetet az oldalak üzenőfalára.

A navigációs sávban az oldal neve megjelenik: hasznos nagyon, hiszen sok keveredést okoz, hogy az ember elfelejt oldal névre váltani.

Friend activity: az oldalaknál megjelenő új menüpont, ahol láthatjuk, hogy azon az oldalon melyik ismerősünk mit kommunikált.

Visszakerültek a közös rajongókat mutató oldal ajánlók: így meg tudjuk nézni, hogy a rajongóink milyen más oldalakat szeretnek még.

Tárhely szolgáltatás Facebook alkalmazásokhoz: nem kell saját tárhely, a Facebook egy partnerén keresztül ezt is biztosítja, ha megfizetjük.

Új folyamat az új oldalak létrehozására: az oldalak létrehozásánál kapunk segítséget. Például nem kell képet feltölteni, ha megadunk egy weboldalt, onnan keres nekünk képet a Facebook.

Ajánló sáv: a weboldalakra kerülő új funkció, amelyik azt biztosítja, hogy a Like gomb állandóan az olvasók szeme előtt legyen.

GraphRank: az alkalmazások megjelenítését befolyásoló rangsorolási mutató.

Eltűnt a bejegyzés alól a statisztika: az olvasók számát és a kommentek arányát ezentúl csak az oldal statisztika interaktivitás füle alatt tudjuk áttekinteni.

Megszűnik az oldal értesítő: októbertől nem lehet frissítést küldeni az oldal rajongóinak.

+1: titkosított IFrame alkalmazások. Október 1-től csak https protokollt biztosító tárhelyen futó alkalmazásokat lehet majd használni! Ez nem újdonság, de a határidő közeleg.

Kihagytunk valamit? Írd meg a kommentek között!

Ha pedig tetszett a lista, nyomj egy lájkot! 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük