Megérkezett a Facebook és a Ray Ban okoszemüvege a Stories

…amiben kamera és hangszóró van, de kiterjesztett valóság nincs.

A Facebook a Ray Bannel közösen nagyon óvatosan lépett be a viselhető okoseszközök, azokon belül is az okosszemüvegek piacára. Nem kockáztattak: kamerán és hangszórón kívül semmi extrát nem pakoltak az első szemüvegbe, ami bár sokaknak kiábrándító lehet, de közben teljesen logikus.

Így ugyanis egy stílusos divat kiegészítőt okosítottak fel egy kicsit, ami tartósan és egyszerűen használható, és valószínűleg könnyebben elfogadható. Viszont nagyjából annyit tud (vagy talán annyit sem), mint a konkurensek hasonló eszközei.

Talán ezért van az is, hogy az eszköz márkázása jobban kötődik a Ray Ban-hez, mint a Facebookhoz, annak ellenére, hogy egy Facebookos alkalmazás kapcsolja össze a szemüveget az okostelefonunkkal, és a közösségi hálózattal.

Mit tud a Ray Ban Stories?

A beépített kameráknak köszönhetően 30 másodperces videókat és fotókat lehet vele készíteni, lehet a segítségével zenéket, podcasteket hallgatni, telefonbeszélgetést folytatni és mindezt akár hangutasítással is lehet vezérelni (a Portalnál már megszokott Hey Facebook utasítással).

Mit nem tud?

Érdekes módon még olyan funkciók is hiányoznak belőle, mint a spatial audito (térbeli hangzás), vagy a panoráma felvétel. Az, hogy kiterjesztett valóság funkciókat nem tud az eszköz viszont egyáltalán nem meglepő. A kiterjesztett valósághoz szükséges érzékelők, kijelzők, kamerák jelenleg az Oculus Quest méretű eszközökbe férnek bele, nem pedig a stílusos, szemüvegkeretekbe.

Mi a helyzet az adatvédelemmel?

Megszokhattuk: nincs már Facebookos (vagy bármilyen technológiai) újdonság bejelentés adatvédelmi blokk nélkül. Itt sincs másképp, ráadásul ez itt különösen indokolt. Hiszen ha bárkin lehet szemüveg, amiben kamera és mikrofon van, honnan tudjuk, hogy mikor készül rólunk felvétel?

Nos erre két megoldása is van a Ray Ban Stories-nak: ha valaki fotót vagy videót készít, a kamera mellett egy LED jelez a környezetnek, de a szemüveget egy kapcsolóval könnyen ki is lehet teljesen kapcsolni.

Hol a beígért AR jövő?

A Facebook többször is bejelentette, hogy olyan szemüveget szeretne, ami normális méretű, és helyettesíti akár a telefonokat is ráadásul kiterjesztett valósággal felvértezve mutatja meg a környezetünket. Ráadásul nem csak szemüveget, még okoskarkötőt is fejlesztenek ehhez. A Project Aria névre keresztelt fejlesztés alatt álló eszköz első béta verzióját már az idénre ígérte a cég. Azt tippelném, erre jövő hónapban az Oculus Connecten kerül sor, ahol a Facebook a virtuális valósággal és kiterjesztett valósággal kapcsolatos újdonságait szokta bemutatni.

Az újabb hardveres platform

Bár a Facebook a legtöbbünk fejében, mint közösségi hálózatokat üzemeltető cég van a fejünkbe, érdemes észrevenni, hogy ez már a harmadik olyan hardveres platformja, ami a nagyközönségnek szól:

  • a legnagyobb az Oculus, amelyikben a virtuális valóság headsetek piacán vezető a Facebook
  • a Portal a második fontos hardver család, amelyik okoshangszórót, okos képkeretet, okostévét kiegészítő kamerát is tartalmaz
  • A Ray Ban Stories pedig a legújabb tag.

Miért e nagy sietség?

Szerintem a Facebook nagyon megbánta már, hogy az okostelefon piacból kimaradt. Az egyetlen rosszul sikerült próbálkozása a HTC-vel közösen piacra dobott telefon, illetve az Andoridokra fejlesztett Home kezelőfelület hamar elbukott. Így viszont a legfontosabb platformon ki van téve a konkurenseknek. Márpedig az Apple korlátozásai nagyon rosszat tettek neki, és az Android várható adatvédelmi szigorításainak sem fognak örülni. Hiába van 3 milliárd felhasználója a Facebooknak, a felhasználói adatok komoly részéhez egyre nehezebben fér hozzá. Az, hogy ilyen nagy erővel vágott bele a jövő új platformjainak a fejlesztésébe, nyilván nem véletlen. Akkor pedig amikor egy több hardver és szoftver platformot összefogó közös rendszer fejlesztenek metaverzum néven, különösen indokolt, hogy annak minél több elemét uralják.

Ezért is fontos, hogy minél előbb megjelenjenek a hordható okoseszökök piacán, és tapasztalatot tudjanak szerezni. Ennek lehet fontos első lépése a Ray Ban Stories.