Metaverzum: a Facebook nem szűnik meg csak átalakul (videó)

Amióta csak foglalkozom a Facebookkal, rendszeresen megkapom a következő kérdést: mikor szűnik meg a Facebook?

Nyilván mindenkit érdekel a Facebook jövője, de ebbe nem olyan könnyű bele látni. Szerencse, hogy néha a cégvezetők, élükön Mark Zuckerberggel fellebbentik a terveikről a fátylat. Most is ez történt, aminek a részleteit az alábbi videóban találjátok.

Mark Zuckerberg ugyanis azt mondta, hogy a Facebook átalakul közösségi platformból egyfajta metaverzummá. A Facebook, az Instagram, a Messenger, a Whatsapp kapcsolatépítő szerepét egy új világ köti össze, ami valahol a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság határán fog mozogni.

Ettől akár azt is gondolhatnánk, hogy a Facebook oldalak, a csoportok, az Instagram profilok szűnnek meg, és költöznek át valamilyen Ready Player One szerű világba. De ha jobban belegondolunk, nem erről van szó.

A Facebook jövőbeli célja, hogy a különböző platfomrjait egyesítse. Ma ugyanis számos különböző felületen tudunk kapcsolatot tartani. Itt van a Facebook, az Instagram, a Messenger és a Whatsapp. Ezeket nagyjából mindenki ismeri, tud róluk.

Ott van a Portál, ami a Facebook saját hardvere, és ami bár csak okoshangszórónak vagy képkeretnek tűnik, lehetőséget ad arra, hogy ezen keresztül is tartsuk a kapcsolatot a barátainkkal, családunkkal, vagy akár Zoom segítségével a munkatársakkal is.

Ott van ezen kívül az Oculus, ahol virtuális valóság szemüvegeken tudunk beszélgetni egymással, sőt, ahol nem csak képernyők eltérő oldalán tudunk csevegni, hanem közös virtuális térbe tudunk lenni. Közösen nézhetünk koncerteket, filmeket, vagy már alkothatunk akár ma is. Oculuson van a Facebooknak egy Horizon nevű platformja, ami tulajdonképpen egy virtuális valósághoz igazított Facebook kezdemény, 3D-s avatarokkal és helyszínekkel.

Plusz ott van a Facebook rejtőzködő platformja a Spark AR, amelyik a Facebook, az Instagram és most már a Portál kamerájába van beépítve, és aminek a segítségével a valódi világunkat tudjuk kiegészíteni virtuális elemekkel. Ezekkel tudunk jópofa sztorikat készíteni, de akár az értékesítésben is segíthetnek ezek a kamera effektek.

Persze azt is elmondta már a cég, hogy hamarosan érkezik a kiterjesztett valóság szemüvege, amelyiket utcán is hordhatunk, és a hétköznapi használat során egészíti ki majd a világunkat virtuális információkkal. De ennek piaci bevezetésére még éveket kell várni, idén érkezhet az első fejlesztői teszt verzió.

A Facebook célja a metaverzum koncepcióval az, hogy ezeket kösse egy rendszerbe.

Nyilván nem arra számítanak, hogy 5 év múlva – ez a dátum hangzott el a bevezetésre – a Facebook lekapcsolja a mobil appokat, letiltja a böngészést a laptopokon és csak virtuális valóság eszközökön lesz elérhető.

Ez már csak azért is furcsa lenne, mert a Facebook platformot 2,9 milliárd ember használja havonta, az összes Facebook tulajdonában levő közösségi felületet pedig 3,5 milliárdan. Ehhez képest 2021-ben nagyjából 16 millióan használnak virtuális valóság szemüveget, 2024-re pedig 35 millió ilyen eszköz használatra számítanak a szakértők.

A Facebook jövője inkább az, hogy a platofmrok átjárhatóak legyenek a maguk szintjén. Ha én a mobilomon használom a Facebookot, és így posztolok, akkor az a barátom, aki éppen az Oculus-ban dolgozik a virtuális irodájában, látni fogja a posztomat, tud majd rá reagálni, ha pedig szeretne felhívni Messengeren, ezt megteheti anélkül, hogy kilépjen a virtuális valóságából.

Előbb-utóbb, értsd 10-15 év múlva reális, hogy lesz annyi virtuális valóság eszköz, hogy elegen fognak tudni csak ezeken keresztül kapcsolódni. A következő 5 évben a realitás az, hogy a Facebook eszközei átjárhatók lesznek.

Mindegy, hogy egy baráti társaság tagjai, vagy egy céges megbeszélés résztvevői éppen a mobiljukat fogva utaznak, az asztaluknál ülnek egy laptopnál, vagy yagy a fejükön van egy Virtuális valóság headset vagy egy kiterjesztett valóság szemüveg, az adott platform szintjének megfelelően fognak tudni csevegni egymással.

Aki a laptopon nézi a többieket, a Zoomnál, vagy a Messenger Rooms-nál megszokott szinten látja a többieket is, aki pedig az Oculus-t használja, a többiek avatarját látja majd maguk körül a virtuális térben.

Más kérdés, hogy a Facebook ellen hangolt politikai környezetben hogyan fog ez megvalósulni. Hiszen az amerikai és az EU-s vezetés is inkább feldarabolni szeretné a céget. Ráadásul így is probléma van azzal, hogy mennyi személyes adatot gyűjtöttek már be a Facebook platformjai.

Ha még több kapcsolat, még jobban összekapcsolt digitális világ alakul ki, az adatgyűjtéssel kapcsolatos aggodalom nem nagyon fog csökkenni.

Viszont pont ez a két téma az, ami miatt a Facebooknak még jobban szüksége van erre az irányra: ha olyan szinten integrálja a szolgáltatásait, hogy ,ár nem lehet szétválasztani, feldarabolni is nehezebb lesz. Ha ráadásul a metaverzumhoz másoknak is hozzáférést enged, nem is lesz rá indok.

Az adatok terén mostanában pedig pont hiányt szenved, hiszen az Apple és a Google lépései nem kedveznek az üzleti modellnek. Viszont ha egy mobiltelefonok utáni rendszert alakítanak ki, máris nem lesz gond, ha a Chrome vagy az iOS kevesebb adatot tud biztosítani. A saját hardverek és a cookie nélküli rendszereknél ez már nem fog gondot jelenteni.

A Facebook jövője nagyjából ez. A platform tehát nem megszűnik és talán nem is átalakul. Inkább egy új kapcsolati ponttal egészül ki, ez pedig akár egyszerűsítheti is az életünket. A többit pedig meglátjuk.