Trump Facebook kitiltását jóváhagyta az Ellenőrző Bizottság

Trumpot kitiltotta a Facebook (sok más közösségi platformmal együtt) a januári Capitoliumnál történt események után. A Facebook ideiglenesen tiltotta ki az akkor még regnáló elnököt, majd továbbadta az ügyet az Ellenőrző Bizottságnak, a saját „legfelső bíróságuknak”.

Ez a bizottság hozta meg a döntését ma, ami így hangzik:

„A Bizottság helybenhagyta a Facebook 2021. január 7-én hozott határozatát, amely korlátozza Donald Trump akkori elnök hozzáférését a tartalom közzétételéhez a Facebook-oldalán és az Instagram-fiókjában.

Nem volt azonban helyénvaló, hogy a Facebook határozatlan és előzmény nélküli büntetést szabjon ki a határozatlan időre szóló felfüggesztésre. A Facebook szokásos büntetései közé tartozik a jogsértő tartalom eltávolítása, az időhöz kötött felfüggesztés elrendelése vagy az oldal és a fiók végleges letiltása.

A Facebook Ellenőrző Bizottságának első tagjai

A Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy a Facebook vizsgálja felül ezt az ügyet, annak érdekében, hogy meghatározzon és indokoljon egy arányos választ, amely összhangban áll a platform más felhasználóira alkalmazott szabályokkal. A Facebook-nak a döntés dátumától számított hat hónapon belül be kell fejeznie az ügy felülvizsgálatát. A Bizottság javaslatokat tett a Facebook számára arra is, hogy dolgozzon ki és implementáljon világos, szükséges és arányos szabályokat amik támogatják a közbiztonságot és tiszteletben tartják a szólásszabadságot.”

Vagyis hat hónap múlva újabb kör lesz, de addig Trump nem lesz fent a Facebookon.
Meglepő? Őszintén nem.

Az biztos, hogy hasznos lesz Trumpnak a saját felület, amit éppen tegnap indított el.