Megnevezte a Facebook a Legfelsőbb Bíróságának első tagjait, köztük Sajó Andrással a CEU alapító dékánjával

Zuckerberg régóta kéri a kormányokat, hogy szabályozzák jobban a szektort és benne a Facebookot, hiszen vannak olyan ügyek, amikben nem dönthet egy magánkézben levő cég.

Lehet azzal vádolni, hogy ez csak PR, de közben két éve dolgoznak egy független felügyeleti szerv felállításán is, amelyiknek a feladata valami hasonló: irányt mutatni kényes kérdésekben (pl. emberi jogok, szólásszabadság, stb.). Ennek az Oversight Boardnak, magyarul Ellenőrző Bizottságnak az első 20 tagját mutatták be. Sok prominens, nagy nevű személyiség, köztük egy magyarral, Sajó Andrással.

Sajó András  jogtudós, egyetemi tanár, író, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Széles kutatási területe van, amely átöleli a jogszociológia, a polgári jog, az alkotmányjog és a környezetvédelmi jog kérdéseit. 1991 és 1992 között a Közép-európai Egyetem Jogi Kara alapító dékánja. 2008-ban az Emberi Jogok Európai Bírósága bírájává választották. (forrás: Wikipedia)

A Facebook Ellenőrző Bizottságának tagjai

Az Oversight Board tényleg legfelsőbb bíróság szerűen fog működni, hiszen bárki, aki például úgy véli, hogy a Facebook hibásan törölte a tartalmát fellebbezhet a szervezethez. Persze, ha minden ilyen fellebbezést elbírálna a testület, akkor nem lennének elegen, éppen ezért az ügyek előszűrésen esnek át, és valószínűleg azok jutnak el a tényleges felülvizsgálatig, amik széles körben fontosabbak. Viszont az elbírált ügyek alapján a Facebooknak meg kell tenni a megfelelő lépéseket 7 napon belül. Ez alól két kivétel van, az egyik a szellemi tulajdon kérdése, a másik pedig az, ha az ügy valamilyen helyi szabályba ütközik.

A Facebook Ellenőrző Bizottsága egy független szervezet, amihez a forrásokat ugyan a Facebook biztosítja egy alapon keresztül, de azt nem tudja visszavonni, és nem tud beleszólni a működésébe.

Kíváncsian várom, hogyan fog a gyakorlatban működni, hiszen nagyon sok kérdést felvet a téma azzal kapcsolatban, mekkora valódi szerepe lesz ennek a bizottságnak, milyen ügyeket fog elbírálni, milyen gyakran, hogyan lehet ezt visszavezetni ténylegesen a moderálási alapelvekhez, stb.

Mindenesetre érdekes látni, hogy a Facebook egyre több állami feladatot vesz magára különböző okokból. Hiszen az Oversight Board első tagjainak megnevezésével szinte egyidőben bejelentették a Libra (a Facebook tervezett digitális valutájának) új vezérét is. Nem tudjuk, melyik projekt hova fog kifutni, mindenesetre szépen lassan épül az állam az államok fölött…