Elindult Trump új közösségi platformja, ami egy blog

Mióta kitiltotta a legtöbb platform – élükön a Twitterrel és a Facebookkal – Trump szinte eltűnt a közbeszédből. Függetlenül attól, hogy jogos volt-e a tiltás vagy nem, az eset jól mutatja, mennyire könnyű függővé tenni a kommunikációnkat, és azt is, hogy ez mennyire kockázatos.

Hiszen a Twitteren, a YouTube-on, a Facebookon nem Te hozod meg a döntéseket. Egyrészt az ő szabályaik szerint kell játszani, másrészt pedig nem tudsz mit tenni a hibák, és a véletlen tiltások, korlátozások ellen. Ahogy Trump sem tudott.

Teljesen logikus lépés volt, hogy Trumpnak kellett egy önálló felület.
Meg is született, a sajtó hamar fel is kapta a hírt: Trump saját közösségi platformot készített From the desk of Donald J. Trump címmel. Azt is írják, hogy egyelőre korlátozottan működik, hiszen még hozzászólni sem lehet, de íme itt a sokat ígért saját közösségi hálózat!

…ami tulajdonképpen egy blog.

Trump új közösségi platformja: egy blog

Igen, Trump nagy zajjal beharangozott közösségi platformja egy blog. Olyan, mint ez, amit most olvasol.

Baj ez?

Nem. Sőt, követendő példa. Olyan, aminek már évekkel ezelőtt meg kellett volna születnie. Hiszen ha Trump 10 éve felépített volna egy blogot és egy hírlevél listát, sokkal kisebb bajban lett volna januárban. Sokkal nehezebb lett volna elhallgattatni egy perc alatt.

Igen, mondhatnánk, hogy a blog nem egy közösségi hálózat és ez igaz. De mindenképpen egy olyan saját felület, amit közösségivé lehet tenni, de ami a legfontosabb: nem szabályozza más, csak a tulajdonosa. Ráadásul bővíthető könnyedén, remek új funkciókat tudnak hozzá adni a későbbiekben, de addig is van saját felület, amit újra követhet a világ.

Épp ezért javaslom, hogy tanulj Trumptól!
Ha még nincs saját blogod, kezdj el dolgozni rajta! Ha nincs saját hírlevél listád, kezdj el építeni!

Sokkal hatékonyabb leszel, ha a nagy online platformok mellett saját felülettel, saját csatornával is rendelkezel, még akkor is, ha nem tiltanak és nem korlátoznak.