Érkezik a Messenger Instagramba: egyesül a két platform üzenetküldő rendszere

A koronavírus és az amerikai elnökválasztás árnyékában egy lépéssel közelebb került a Facebook az egyik legérdekesebb tavalyi ígéretéhez, vagyis ahhoz, hogy egyesítse a főbb platformjainak üzenetküldő rendszerét.

Ugyanaz a beszélgetés két platformon

Az időzítés két szempontból is fontos, az egyik a járványhelyzet; hiszen soha nem volt szükség ennyire az online kapcsolattartásra. A másik pedig a közelgő elnökválasztás, ami viszont azért lehet érdekes, mert 2021-ben komoly szigorításokkal, sőt akár a feldarabolással is szembenézhet a Facebook – más nagy tech cégekkel az oldalán.

Ilyen körülmények között jelentette be Mark Zuckerberg és Adam Moseri, hogy először néhány országban, hamarosan pedig mindenhol megjelenik az Instagramon belül a Messenger üzenetküldő.

A felhasználóknak jó

Ennek felhasználói oldalról sok előnye van, hiszen nem kell, hogy egy Instagramos ismerősünk a Facebookon is a barátunk legyen ahhoz, hogy egyszerűen írjunk neki üzenetet. Sőt, ha például nem vagyunk Facebook felhasználók, csak Instagramot használjuk, akkor is tudunk beszélgetni azokkal az ismerőseinkkel, akik csak Facebookon vannak fent. Hamarosan tehát átjárható lesz mindkét rendszer, sőt, az ígéretekhez híven, előbb-utóbb a Whatsapp is bekapcsolódik a beszélgetésbe.

Sok új funkció

Persze nem csak ezt jelentette be a Facebook. Az egyesített üzenetküldő sok apró újdonsággal bővül. Ezek nagy része persze csak olyan apróság, ami színesíti – szó szerint – a beszélgetéseket, de biztos vagyok benne, hogy a fiatalok figyelméért folytatott harcban ezek is fontos elemek. Lássuk hát az újdonságok teljes listáját, amivel a Messenger az Instagram meghódítására készül!

  • Platformokon átívelő kommunikáció: zökkenőmentesen kapcsolat az Instagram és a Messenger szolgáltatások között. Egy felhasználó bármelyik alkalmazás használatával üzeneteket küldhet az ismerőseinek és csatlakozhat videohívásokhoz is.
  • Watch Together: videohívás során közösen nézhetjük a videókat (tévéműsorokat, filmeket, stb.) a barátainkkal Facebook Watch-on, az IGTV-n, és hamarosan Instagram Reelen is.
Sok csilli-villi funkció a közös rendszerben
  • Vanish mode: rövidéletű üzenetek, amik eltűnnek, miután megnézték őket, vagy amikor bezártuk a csevegést.
  • Szelfi matricák: bumeráng matricák sorozatát hozhatunk létre szelfizéssel
  • Csevegési színek: személyre szabhatjuk a beszélgetéseit színátmenetekkel.
  • Egyéni hangulatjel-reakciók: rövid parancsokat hatunk létre kedvenc hangulatjeleinkből, hogy még gyorsabban tudjunk beszélgetni.
  • Továbbítás és válaszok
  • Animált üzenet effektusok: mindenféle vizuális elemeket használhatunk az üzeneteknél
  • Üzenet kontrol: szabályozhatjuk, ki üzenhet és ki nem
  • Továbbfejlesztett jelentéskészítés és blokkolás: mostantól az egyedi üzenetek mellett teljes beszélgetéseket is jelenthetünk az Instagram-on, és blokkolási javaslatokat is fogunk kapni.
A Fiókközpont segít eldönteni, mit osszunk meg a platformok között.

Az egyesítést egy új Fiókközpont (Accounts Center) fogja támogatni, ahol eldönthetjük, milyen információink lesznek közösek a platformok között. Például akarjuk-e hogy ugyanazon a néven, ugyanazon profilképpel jelenjünk meg mindenhol, vagy inkább nem.

Persze cégként egy ideje már megjelent az egyesített Inbox az Oldalaknál, sőt itt a Business Suite is.
Már csak egy izgalmas kérdés van adminként: vajon a Messenger chatbotok Instagramon is működni fognak? …és mikor? 😉