Összeolvad a Whatsapp a Messenger és az Instagram

A Facebook azt tervezi, hogy összevonja a Messengert az Instagramot és a Whatsappot írta meg a The New York Times a cég alkalmazottaira hivatkozva. Mindhárom app önállóan fog működni az összevonás után is, a háttérben fog megtörténni az igazi változás.

Miért integrálja a Facebook a szolgáltatásokat?

Jelenleg három független szolgáltatás van, összesen 2,6 milliárd felhasználóval. Az új rendszer segítségével az emberek egyszerűbben fognak kommunikálni egymással, hiszen például Instagram felhasználók fognak tudni küldeni üzenetet Whatsapp felhasználóknak. Persze ez nem csak a felhasználóknak lesz hasznos, hanem a cégeknek is, akik így valószínűleg el fognak tudni érni olyanokhoz akikhez eddig nem. A lépés így újabb lökést adhat a – rendszereken átnyúló – chatbotoknak és persze a hirdetéseknek is.

Összenő, ami összetartozik? Hamarosan bármelyik app-ból küldhetünk üzeneteket a másikba...
Összenő, ami összetartozik? Hamarosan bármelyik app-ból küldhetünk üzeneteket a másikba…

A Facebook így egyel közelebb kerül ahhoz a víziójához, hogy alternatívát nyújtson az e-maileknek és persze még több adatot gyűjthet majd a felhasználókról. Főleg azokról, akikről eddig kevesebbet tudott. De ugyanennyire fontos lesz az is, hogy a Facebook erősíteni tudja több alkalmazását azokon a piacokon, ahol csak egyik szolgáltatása van jó pozícióban.

Persze nem olyan egyszerű az infrastruktúra egységesítése, hiszen teljesen különböző logikával működik a három rendszer, például jelenleg csak a Whatsapp rendelkezik végponttól végpontig tartó titkosítással. De ezt például meg fogj kapni a másik két rendszer is. Ráadásul míg a Facebookban gyakorlatilag megkövetelik a hiteles profilokat, a Whatsapp regisztrációhoz elég egyetlen telefonszám.

Ezt csak úgy engedik?

A hírre persze különböző szervezetek felháborodtak, hiszen a Facebook csak azzal a kikötéssel vásárolhatta fel a Whatsappot, hogy nem vonja össze Facebook platformmal. De azóta a Whatsapp fejlesztője is elhagyta már a céget, és nem mellesleg az Instagram fejlesztői is. Állítólag azért, mert Zuckerberg egyre nagyobb kontrollt gyakorolt a két kisebb platform fölött.

De őszintén! Ki gondolta azt, hogy nem fogja integrálni a Facebook a Whatsappot és az Instagramot? Azon csodálkozom, még csak most jött el a dolog…

Jó lesz ez igazából?

A Facebooknak nyilván. A felhasználók nagy részének a könnyebb kapcsolattartás komoly könnyebbséget jelenthet, és persze lesznek olyanok is, akik bojkottálni fogják ezért az összes Facebook platformot. De ez a vihar valószínűleg el fog múlni. Ugyanakkor kérdéses, hogy nem fognak-e sérülni az egyes platformok funkciói, jellemzői? Láttunk már a piacon hasonló összevonásokat, például a Google háza táján, és nem mentek tökéletesen.

Ha pedig a cégek oldaláról nézzük, ez akár könnyebbséáget is jelenthet, hiszen az összevonás talán azt is jelenti, hogy a Facebookon található egyre gazdagabb üzleti lehetőségek megjelennek Instagramon és főleg Whatsappon is, ahol még elég gyerekcipőben járnak az ilyen megoldások.

Összességében ez egy nagyon izgalmas hír, annak ellenére, hogy év vége, jövő év eleje felé fog megvalósulni várhatólag a dolog . Ti mit gondoltok róla?