Agymosás Facebook hirdetéssel (?!)

Kreatív Facebook hirdetés, vagy etikátlan befolyásolás?
Avagy: hogyan ültess el egy gondolatot egy ismerősöd fejében?
Íme az Eredet (Inception) film koncepciója a való világban.

Folyamatosan ezen gondolkodk, amióta ezt a cikket elolvastam. Ugyanis zseniális ötlet, amivel egy technikai lehetőséget fel lehet használni, ugyanakkor nagyon (nagyon-nagyon) sok aggály merül fel. Ráadásul nem valami „csúnya” bigdata cégről van szó, aki politikailag szeretne befolyásolni, hanem hétköznapi emberekől, házastársakról.

De kezdjük az elejéről!

Képzeld el, hogy a pároddal folyamatosan vitáztok egy témán. Például vegyetek-e kutyát a gyereknek? Jó-e ha elkezd valamelyikőtök motorozni? Szabad-e húst enni?

Mire szeretnéd rávenni a párod?

Ilyenkor az ember elolvas egy csomó cikket, amikből ráadásul egyre több jön szembe a neten (pl. Facebookon). De mi lenne, ha valamelyikőtök el tudná érni, hogy az ő céljait támogató cikkekből többet lásson a párja?
Ha például Te szeretnéd meggyőzni a párod, hogy szokjatok le a húsevésről, és el tudnád érni, hogy Ő egyre több olyan cikkel találkozzon, amik arról szólnak, mennyire jó ha leszokik valaki a húsevésről?

Nos erre kínál megoldást a Spinner. Egy olyan cég, amelyik 11 különböző témakörbe összegyűjtött tartalmak célbajuttatását adja szolgáltatásként.

Vagyis ha például valaki szeretné leszoktatni a párját a húsevésről, előfizet a Spinner szolgáltatására, kiválasztja a „Stop eating meat!” csomagot 29 dollárét, és megadj a a párját, mint célszemélyt.

Meg tudod rendelni, milyen témakörbe tartozó cikkekkel találkozzon gyakran a „célszemély”.

A párja (a célszemély) a következő 3 hónapban 180 valódi, témába vágó cikkel fog találkozni. Nem kell, hogy elolvassa őket, hiszen akár a címsorok és az összefoglalók is döntően befolyásolhatják az embereket.

Nagyon érdekes a koncepció, ráadásul technikailag sem olyan bonyolult.

Mindössze azt kell elérni, hogy a célszemély rákattintson egy linkre a folyamat kezdetén. Ekkor ő rákerül egy megadott remarketing listára, és onnantól nem lesz megállás, különböző cikkeket fog látni különböző forrásból. Ráadásul a remarketing listára jogszerűen is rá tud kerülni a célszemély, nem kell, hogy egyedi, személyreszóló remarketing lista legyen, hiszen több száz, vagy több ezer ember is érdeklődhet a szolgáltatás iránt, így a szabályoknak is megfelel első látásra. Más kérdés, hogy a cég jelentést is ígér az együttműködés végén a megbízónak, hogy az általa választott célszemély mennyi tartalmat látott. Azt nem tudni, ezt hogy lehet szabályosan megoldani.

Tulajdonképpen mindenki ki tud építeni egy „mini Cambridge Analytica” megoldást a szeretteire célozva.

Ötletesnek ötletes. Technikailag is szuper. De vajon mennyire etikus? Mit gondoltok? 🙂