Új videó funkciók a Facebookon, Instagramon és Messengeren

Tavaly és tavaly előtt ilyenkor már amerikai utazásra készültünk nagyban, ugyanis május elején szokta tartani a Facebook a fejlesztői konferenciáját, de érthető okokból idén ezt elhalasztották. Így a helyszíni tudósítás helyett, távolról nézhetjük, milyen újdonságokkal készül a közösségi platform. A következő hetekben több új termékről le fogják rántani a leplet, most péntek este Mark Zuckerberg több izgalmas videófunkciót jelentett be.

Messenger Rooms

A Messenger hamarosan kiegészül egy új funkcióval, amiben akár 50 ember is tud egyszerre, megosztott képernyőn részt venni egy videó konferenciában. Ok, itt az ideje, kimondani: lekoppintották a Zoom és társai legjobb megoldásait, és integrálták a Messengerbe.
Ráadásul mindezt úgy, hogy nem csak Messengeren belüli embereket tud majd összekapcsolni a rendszer, hanem megjelenik a meghívott ismerőseinknek a Facebook hírfolyamban is, de be fogunk tudni kapcsolni olyan embereket is, akiknek nincs Facebook fiókja. Sőt, kicsit később az Instagramba és a Whatsappba is be fog épülni ez a megoldás, így különböző platformok felhasználói is össze fognak tudni kapcsolódni.

Tavaly már egyébként bejelentették, hogy a háttérbe össze fogják kapcsolni a különböző platformokat, ami ellen persze rengetegen tiltakoztak versenyjogi problémákra hivatkozva. Most viszont nincs is jobb alkalom a különböző rendszerek felhasználóinak összekapcsolására, mint a járványhelyzet. Ügyes. Nagyon ügyes.

A Messenger Rooms sok hasznos funkciót fog tudni, de integrálnak bele egy mesterséges intelligenciával támogatott kiterjesztett valóság háttér funkciót, ami biztos sokaknak nagy kedvence lesz.

Persze a funkciót lehet majd használni a Facebook Portalon is, amit amúgy is elsősorban videó beszélgetésekre terveztek.

Egyébként a bejelentés hatására a Zoom részvénye fél óra alatt kb. 20 dollárt esett (160 dollár környékére). Ami persze nem drámai, hiszen a cég januárban még 80 dollár volt. De tény: a Messenger Rooms komoly versenytársa lehet az összes videó konferencia platformnak.

Újabb Live funkciók

A Facebook és az Instagram Live-ok száma az elmúlt hetekben az egekbe ugrott, éppen ezért fejleszti gőzerővel a cég az élő közvetítési megoldásait. Most és a közelmúltban például a következő funkciókkal bővültek a rendszerek:

Instagram Live közvetítés weben: nem kell mobil és nem kell Instagram profil, így is lehet követni az Instagram Live-okat.

A Facebook Live-okra visszatér a Live with funkció, vagyis be fogunk tudni kapcsolni más embereket a közvetítésekbe.

És ami a legizgalmasabb:
Fizetéssel bővített online esemény támogatás érkezik Facebook Live-ba. Ezt például zenészek, előadóművészek fogják tudni használni arra, hogy monetizálják a közvetítésüket. Nagyon ígéretes, de mielőtt nagyon dörzsölnénk a markunkat: valószínűleg ez nem lesz a közeljövőben elérhető Magyarországon. Pedig milyen jó lenne kipróbálni ezt webináriumkra…

További újdonságok:

  • Audio only live: válthatunk arra, hogy csak hallgatjuk a Facebook Live-ot. Ez rossz internet kapcsolat esetén lehet majd hasznos.
  • Donációt használhatnak majd a Facebook élő közvetítésük mellett a nonprofitok. (Valószínűleg ezt sem nagyon fogjuk tudni használni itthon.)
  • Instagramon elmenthetjük majd a Live-okat IG TV videók közé.
  • A Messenger Kids alkalmazás újabb 70 országban jelenik meg (Magyarország nincs köztük.)
  • Virtuális randival bővül a Dating.