M: a Facebook virtuális asszisztense

James Bond főnöke elszegődött digitális asszisztensnek a Facebookhoz. Vagy lehet, hogy a Messenger kapcsolat indokolja, hogy az új szolgáltatása az M nevet kapta?

A Facebook ugyanis elindított egy új szolgáltatást a Messengeren belül M néven.
San Francisco környékén néhány ezer Messenger felhasználónak nyílt mától lehetősége, hogy tesztelje a Siri, a Cortana és a Google Now legújabb konkurensét.

A dolog úgy működik, hogy valaki a Messengerben üzenetet küld M-nek. Például ma van egy barátom születésnapja, segíts meglepni! vagy: szeretném lemondani az HBO-t, stb.
M pedig segít a megoldásban. Még a viszonylag összetett dolgok megoldásában is. Például:

– Jövő hétvégén utazok Chicago-ba. Tudsz ajánlani egy jó Hamburgert?
– Az emberek a Command Burgerre esküsznek.
– Tudsz nekem helyet foglalni?
– Persze.
– És szervezz nekem egy Uber-t is!
– Már meg is történt.

A Messengerben beszélgetéseken keresztül segít megoldani a problémáinkat M, a Facebook új digitális asszisztense
A Messengerben beszélgetéseken keresztül segít megoldani a problémáinkat M, a Facebook új digitális asszisztense

Az egész üzenetváltásokon keresztül történik, a dolog hátterében pedig mesterséges intelligencia és valódi emberek együttműködése áll.
Az egyszerűbb feladatokat a mesterséges intelligencia oldja meg, az összetettebb dolgokba pedig élő emberek is beszállnak.
Érdekes módon, M nem használja fel a Facebook által rólunk összegyűjtött adatokat. Csak a beszélgetés során elhangzott adatokra épít.

Ez egy újabb érdekes irány a Messengeren belül.
A közvetlen pénz küldés és a Messenger on Business funkció után újabb olyan megoldás, ami tovább növeli a csevegő program lehetőségeit.
Ráadásul a digitális asszisztens jól illeszkedik a többi mellé, hiszen a megoldandó feladatok jelentős része valamilyen céges szolgáltatáshoz kötődik.

Az M jelenleg elég korlátozott körben érhető el, de a Facebook tervei szerint előbb-utóbb az összes felhasználó megkapja. Ha jól sejtem, Európa és főleg Magyarország inkább utóbb.

Mindenesetre izgalmas lesz látni, hogy lesz-e olyan erős a Facebook digitális asszisztense, hogy felvegye a versenyt a mobil operációs rendszerek legfelsőbb szintjébe épített társai ellen…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük