Küldj pénzt az ismerősödnek Facebook Messengerrel!

A Facebook új funkcióval bővíti a Messengert: pénzt tudnak küldeni egymásnak az emberek beszélgetés közben, közvetlenül az alkalmazásban. Ráadásul ingyen.
Steve Davis a termék menedzsere szerint a Messengeres beszélgetésekben nagyon gyakran előkerült már eddig is a pénz illetve valamilyen fizetés megosztása. Éttermi számla, Uber „taxi” jegyrendelés, stb. mind olyan helyzet, ahol eddig is megbeszélték az emberek, hogy ki mennyit fog adni a másiknak.
Mostantól ezt nem csak megbeszélhetik, hanem a Messengeren belül azonnal le is tudják majd zongorázni.

Biztonság

Talán meglepőnek tűnik, hogy a Facebook ilyen új szolgáltatásba kezd, de a helyzet az, hogy 2007-óta kezel pénzügyeket a Facebook, hiszen a platformon futó játékok mikrofizetései ugyanúgy a Facebook rendszerén futnak keresztül, mint a hirdetési költségek. Ez napi szinten több, mint egy millió tranzakciót jelent.
Vagyis a Facebooknak – a saját bevallása szerint – megvan a megfelelő tapasztalata és biztonsági háttere ahhoz, hogy egy ilyen rendszert szabadjára engedjen.

A Facebook és a fizetési folyamatban résztvevő felhasználók bankkártyái között titkosított kapcsolaton keresztül zajlik az adatcsere, plusz további biztonsági megoldásokat is használ a Facebook. Ráadásul a fizetési rendszer egy elkülönített biztonsági környezetben fut, leválasztva a közösségi hálózat más részeitől.

Hogyan működik?

A Messenger felületén meg fog jelenni egy $ jel, amire ha rákattint valaki, tud küldeni pénzt.
Elsőként persze csak az Egyesült Államok felhasználói kapják meg a funkciót, ráadásul ott is csak a betéti kártyák (debit card), a hitelkártyák (credit card) nem.

Akinek megjelenik majd a funkció, chatelés közben csak rá kell kattintania, és megadni az összeget, amit küldeni szeretne. Utána (az első alkalommal) meg kell adnia a kártyaszámot.
A kártya hozzáadásakor a Facebook egy PIN kódot is meg kell adni a biztonság jegyében, iOS felhasználók használhatják az ujjlenyomat alapú (TouchID) azonosítást is.

Beszélgetés közben tudunk pénztküldfeni egymásnak a Facebook Messengerben ingyen, csupán néhány gombnyomás segítségével
Beszélgetés közben tudunk pénztküldfeni egymásnak a Facebook Messengerben ingyen, csupán néhány gombnyomás segítségével

Aki fogadja a pénzt, annak szintén nincs túl sok dolga.
Belép a beszélgetésbe, és első alkalommal hozzáadja a bankkártyáját, ahova szeretné fogadni a pénzt.

Ha valakinek adott már hozzá bankkártyát a Facebook profiljához, például hirdetések miatt vagy azért, hogy játékban tudjon fizetni, használhatja azt a kártyát is a fizetési folyamatban.

Mennyibe kerül?

A fizetési szolgáltatás (egyelőre?) ingyenes.
A Facebook állítása szerint azért fejlesztették ki ezt a szolgáltatást, hogy egy kényelmes környezetet biztosítsanak a felhasználóknak. Aminek az egyik olvasata az, hogy ezzel is szeretnék még inkább a „rendszerbe zárni” a felhasználókat, bár nem lennék meglepve, ha hamarosan publikálnának a korábban pletykált Vásárlás gombhoz hasonló funkciót.

Mire lesz jó ez hosszútávon?

A Vásárlás gombról pár hónapja hallottunk először, amikor egy speciális poszt típust tesztelt a Facebook, amivel a hírfolyamban azonnal el lehet indítani a vásárlást.
Ha összekapcsoljuk a Messengeres fizetési rendszert, a Vásárlás gombot és a dinamikus remarketinggel kiegészített termék hirdetéseket, akkor könnyen kirajzolódik egy olyan jövő, ami a weboldalunkon kezdődik, ahol a látogató megnéz egy terméket, és a Facebook hírfolyamban folytatódik, ahol meg is tudja vásárolni azt, ha a weboldalunkon nem tette meg.
Persze a vásárlónak ingyenes lehet egy ilyen fizetési folyamat, de az értékesítőtől már kérhet pénzt a Facebook.
Így a hirdetési bevételeken túl újabb irányból tudja növelni az eredményét a közösségi hálózat.
Az, pedig, hogy a Facebook a lájk gombhoz hasonló fizetési megoldását ajánljon fel a weboldalaknak, szintén nem olyan lehetetlen elképzelés.

Persze ez még csak a jövő, és – egy nem is annyira vad – spekuláció.
A Messenger alapú személyes fizetés a következő hónapokban megérkezik, legalább is az amerikai felhasználókhoz.

Nekünk így még marad időnk gondolkodni. Mit szóltok hozzá? Kipróbálnátok?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük