Mennyit csökkent a Facebook oldalak rajongói száma?

50-nél több Facebook oldal rajongói szám változását vizsgáltam meg, mert kíváncsi voltam, hogy a beharangozott március 12-e utáni tisztításnak milyen következménye volt eddig.

A Facebook ugye azt ígérte, hogy a tisztogatás azokat az inaktív profilokat érinti, amiknek a gazdái például nem jelentkeznek már be jó ideje a rendszerbe. Vagyis most nem arról van szó, hagy kamuprofilokat törölnek.
Elsősorban a magyar toplistás oldalakat néztem a Socialbakers.com segítségével, másrészt pedig pár politikai oldalt, és a következőkre jutottam:

  • a vizsgált oldalak 31%-án nem volt eddig csökkenés, szinte mindig folyamatos volt a növekedés
  • Ahol volt csökkenés, ott 0.85% körül volt az átlagos csökkenés. Ami látványosnak tűnik, amikor nagy oldalakról beszélünk, de arányokban elhanyagolható. Például a Norbi Update oldal március 12 óra 5400 rajongóval csökkent, de 953000 rajongóról van szó.
  • A vizsgált oldalak közül a legnagyobb esést a Showder Klub oldala „szenvedte el”, közel 4%-ot, ami 18450 embert jelent.
Így változott a Showder Klub rajongói száma az utóbbi napokban
Így változott a Showder Klub rajongói száma az utóbbi napokban
  • A 17 vizsgált politikai témájú oldal közül csak három volt, ahol nem volt csökkenés, míg az üzleti illetve szórakoztató oldalaknál a 34-ból 13 volt olyan, amelyiknél nem volt csökkenés.
  • A legnagyobb csökkenés azoknál az oldalaknál volt, amelyiknél valamilyen szakmailag megkérdőjelezhető rajongógyűjtés folyt korábban (pl. okleveles alkalmazások).
  • Sok oldal van, amelyik az elmúlt fél évben hétről-hétre folyamatosan csökkent. Ez valószínűleg nem a FB mesterséges beavatkozásának köszönhető, hanem pl. egy kommunikációs irányváltásnak.
  • A legérdekesebb az volt, hogy sok esetben a csökkenés nem március 12-én kezdődött. Volt pár oldal, ahol 23-án, vagy 14-én, de az érdekesebb az, hogy az elmúlt fél évet vizsgálva sok esetben volt egy-egy jól meghatározható időpont, amikor elindult a csökkenés. Ennek alapján több felismerhető „hullámot” láthatunk. A március eleje-közepe környékén tapasztalható csökkenés előtt látványosan csökkent a rajongószám több oldalnál január 11, február 22, és december 21 környékén is.
Az Extreme Silver rajongói számának alakulása az elmúlt fél évben. Két pont is látszik, ami után jelentős csökkenés volt.
Az Extreme Silver rajongói számának alakulása az elmúlt fél évben. Két pont is látszik, ami után jelentős csökkenés volt.

Amit nem szabad elfelejteni: a Facebook azt írta, március 12-én kezdi csökkenteni a rajongó számot. Vagyis a folyamat valószínűleg még nem ért véget.

Ti mit tapasztaltatok a saját oldalaitoknál?

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük