Vajon hogy teljesítenek a magyar szállodák a közösségi médiában?

Magyar szállodák és a közösségi marketing

Vajon hogy teljesítenek a magyar szállodák a közösségi médiában?
Vajon hogy teljesítenek a magyar szállodák a közösségi médiában?

Múlt héten tartottam egy előadást a Menedzserképző központ turizmussal foglalkozó konferenciáján, ahol arról beszéltem, hogyan segíthet a közösségi kommunikáció a hoteleknek, szállodáknak vendéglátóhelyeknek. A prezentációját megnézhetitek lent, de egy dolgot ki szeretnék belőle emelni.

Az előadásra készülve ugyanis a kollégáimmal készítettünk egy felmérést, ahol azt vizsgáltuk, hogy a hazai hotelek mennyire használják tudatosan a közösségi marketinget.
Kiválasztottunk 38 olyan szállodát (a preziben az első 20 van benne), amelyik törődik az online megjelenésével, mert jó helyen van a Google találati listáján, mert futtat AdWords kampányt, vagy azért, mert a Tripadvisor toplistájára került fel.

Aztán fogtuk ezeket a hoteleket és megnéztük a Facebook kommunikációjukat, a Google+, a Twitter és a YouTube jelenlétüket.
Megkerestük őket Foursquare-en, a Triapdvisor-ban és még az Instagram hashtagjeiket is megnéztük.
Vagyis az összes olyan fontos online közösségi helyet, ahol az utazni vágyók információt kereshetnek, vagy tapasztalatokat oszthatnak meg. Vagy ahol egyszerűen csak szembejöhet egy olyan fotó, ajánlat, vélemény, ami alapvetően változtatja meg az utazással kapcsolatos szándékainkat.

Az alapvető cél csak egy áttekintés volt, de ha már elkezdtük, készítettünk egy toplistát is, ami nem tekinthető reprezentatívnak, de azt gondolom, jól illusztrálja, hogy a hazai szállodák mennyire foglalkoznak a közösségi marketinggel.
Sőt, két toplistát csináltunk. Az egyik azt mutatja be, mennyire erősek menedzsment 0ldalról, a másik azt, hogy mennyire jók az eredmények.

Lássuk a listát!

Weboldal közösségi integrációja, Facebook kommunikáció, Twitter, Google+ és YouTube. A lista első fele.
Weboldal közösségi integrációja, Facebook kommunikáció, Twitter, Google+ és YouTube. A lista első fele.
Szállodák és a közösségi marketing
Foursquare, Tripadvisor és Instagram. No meg az eredmények.

Ez pedig a prezentáció:

Magyar hotelek és a közösségi média, Lévai Richárd

A tapasztalatok

A 20 szállodából 5 volt, amelyik az elérhető 10 pontból legalább a felét megszerezte menedzsment vonalon, vagyis több közösségi hálózatban kommunikál egy kicsit is intenzívebben.
Az eredményeket (lájkokat, bejelentkezéseket, követőket, videómegtekintéseket) tekintve pedig azt tapasztaltuk, hogy a 20-ból csak 3-an haladták meg az elérhető 30 pont felét.

A sorrendet láthatjátok a táblázatban.
Persze ebből messzemenő következtetést kár levonni, viszont a tapasztalatok azt hiszem mindenképpen érdekesek, ezért inkább erről írok.

1. A hotelek weboldalai általában már fel vannak készítve közösségi kapcsolatokra. Vagyis vannak rajtuk linkek, amik a hitelek közösségi oldalaira vezetnek, vagy más pluginek, amik integrálják a közösségi jelenlétet a weboldalba.

2. Facebookon a legtöbb hotel jelen van, egyre komolyan veszik, de sok helyen van még hova fejlődni, hiszen hiába van például valamelyik szállodának Facebook oldala, ha az utolsó bejegyzés rajta tavaly őszi.

3. A YouTube, a Google+ és a Twitter általában elhanyagolt.
A YouTube, a második legfontosabb kereső, a Google+ legalább a keresőoptimalizálás szempontjából fontos csatorna, a Twitter pedig a külföldi vendégek miatt lehet hasznos felület.

4. A Foursquare és a Tripadvisor is elhanyagolt a legtöbb szállodánál, ami azért furcsa, mert közben óriási mennyiségű bejelentkezéseket produkálnak a vendégek, és nagyon sok véleményt írnak. Pont vendéglátás témában ez nagy könnyelműségnek tűnik.

5. A nagy szállodaláncok adatai kicsit megtévesztők, náluk ugyanis gyakran előfordul, hogy egy Twitter vagy YouTube csatornát használnak több tucat, különböző országban található szálloda esetében. Ez szintén nem túl praktikus, hiszen ha éppen egy budapesti szállodáról szeretnék több információt, akkor csak összezavarnak a soproni vagy a prágai információk.

Ezeket a tapasztalatokat tudtuk levonni rövid vizsgálatunkból, de ahogy mondtam, ez nem volt reprezentatív, sokan kimaradtak. Tudtok olyan hazai, vagy akár nemzetközi hotelt, amelyik jó példa a közösségi kommunikációra? Írjátok meg a hozzászólások között!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük