A szerzői adatok megadása az open graph-ban, új rajongókat és követőket hozhat

Ingyen rajongókat és követőket ad a Facebook a szerzőknek

A szerzői adatok megadása az open graph-ban, új rajongókat és követőket hozhat
A szerzői adatok megadása az open graph-ban, új rajongókat és követőket hozhat

A Facebook open graph új funkcióval bővült, ami új rajongókat illetve követőket jelenthet a weboldalukról megosztott linkeknek köszönhetően.

Pár hónapja már írtunk egy hasonló megoldásról. Korábban ugyanis azt tapasztaltuk, ha egy ismerősünk megosztott például egy YouTube videót, akkor a megosztás ablakában megjelent egy lájkgomb, amivel a YouTube videó szerzőjének Facebook oldalát tudtuk lájkolni. Most is hasonlóról van szó, de nem YouTube videók, hanem például blogbejegyzések illetve weboldalon található cikkek esetében.

Ha ugyanis egy ismerősünk megoszt egy blogbejegyzést a Facebookon, a szokásos bejegyzés két új elemmel egészülhet ki: egy követés gombbal és egy lájk gombbal.
A követés gomb a bejegyzés szerzőjének profiljáhot kapcsolódik, a lájk gomb pedig a bejegyzés szerzőjének Facebook oldalához.
(Értelemszerűen, ha vannak ilyenek.)

Vagyis a bejegyzés szerzőjének azért lesz jó ez az újdonság, mert a Facebook megosztásoknak köszönhetően új követőket illetve rajongókat szerezhet.

Az egyszerű link megosztás a követés gombbal bővül, ha az open graph megkapja a megfelelő szerzői információkat.
Az egyszerű link megosztás a követés gombbal bővül, ha az open graph megkapja a megfelelő szerzői információkat.

Tehát ha Neked van egy weboldalad vagy egy blogod, akkor minden egyes lájk vagy megosztás, aminek köszönhetően a Facebookba kerül a cikkeid linkje, újabb esély, hogy új követőid illetve rajongóid legyenek.

Mit kell ehhez tenni?
1. legyen Facebook oldalad és/vagy Facebook profilod, amire nyilvánosan fel lehet iratkozni
2. a weboldalad forráskódjába a </head> elé illeszd be a következő meta adatok valamelyikét:

<meta property=”article:publisher” content=”https://www.facebook.com/fbtippek” />
<meta property=”article:author” content=”https://www.facebook.com/ricsi” />

Természetesen a hivatkozásba (a facebook.com/ után) a saját Facebook oldalad illetve Facebook profilod linkje szerepeljen!
Várj pár napot, és ellenőrizd, hogy megjelentek-e a gombok, de ne felejtsd el, hogy a gombok csak azoknak jelennek meg a Facebook-on belül, akik még nem rajongói a szerzői sorban megadott Facebook oldalnak, illetve nem követői a megadott Facebook profilnak.

3. el kell érni, hogy a linkedet minél többen lájkolják vagy osszák meg, hiszen így lesz esély arra, hogy új embereknek jelenjen meg a lájk gomb és a követés gomb.

Persze a Facebook szerzői adatai mellett a Google+ szerzői adataira is érdemes odafigyelni!
Ugyanis ha a Google+ profillal összekapcsolva a weboldalad, a keresési találatok mellett megjelenik a fotód is, ami keresőoptimalizálás szempontjából egyáltalán nem mindegy. Ha még nem tetted meg, akkor itt az alkalom, hogy mindent beállíts egyszerre!

Hasznos funkció. Ki fogod próbálni?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük