Élő közvetítés Facebook csoportban 2024 április 22. után

A Meta április 22-ével megszünteti a Group API-t ami elsőre nem tűnik nagy érvágásának, de ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ezután nem fogsz tudni hozzáférni a Facebook csoportodhoz külső eszközökkel olyan könnyedén.
A Facebook Group API Például segítségével tudtuk eddig például elemezni a csoportot, automatizálni egyes funkciókat, vagy élő közvetítést engedni.

Azok például, akik Zoom segítségével tartottak meg egy meetinget vagy egy webinárt, egy gombnyomással képesek voltak ezt közvetíteni Facebook csoportba is (egy azonosítás után). Sok profi közvetítő eszköz még tovább ment. Például az Ecamm Live a teljes élő közvetítést az időzítéstől, a leállításon át a kommentek kezeléséig meg tudott oldani egy Facebook csoportos közvetítésben is.

Ezek fognak megszűnni április 22. után.

Csak a Facebook Live marad a csoportokban?

Nem.
Szerencsére nem csak az API-n keresztül lehet hozzáférni a Facebook csoportokhoz, ha valaki közvetíteni szeretne, egy kicsit ugyan bonyolultabban, de továbbra is megoldható.

Ehhez szükséged van egyrészt a Meta Live Producerre, másrészt egy olyan közvetítő szoftverre, ahova be tudod másolni a kapcsolódáshoz szükséges Streamkeyt.

Bár a Zoom tudtommal ezt (még?) nem támogatja, számos fizetős, vagy akár ingyenes megoldás igen.
Csupán annyi a feladatod, hogy a Live Producerben hozd létre az élő videót, válaszd ki itt, hogy kinek a nevében, és melyik felületen (pl. Facebook csoport) szeretnél közvetíteni.

Utána a Steam beállításoknál megtalálod a Streamkeyt, és a szerver URL-t, amiket meg kell adnod a közvetítő szoftveredben. Utána már mehet is a Live.

Persze az is egy megoldás, ha a közvetítő szoftvered tud virtuális kameraként funkcionálni, mert akkor csak ki kell választanod a webkameránál a virtuális kamerát, és szintén működik a rendszer plusz beállítások nélkül.

Persze ha már itt vagy, nem feltétlenül kell külső megoldás. A Live Producer nagyon sok izgalmas funkciót tud, hiszen ide be tudsz csatornázni akár webkamerát, akár valami komolyabb kamerát, szavazást tudsz létrehozni, chatbot tudja támogatni az eseményt, stb.

Sajnos több kameraképet, layereket nem tud kezelni, de ha ilyen igényed van, akkor a Streamkey (vagy a virtuális kamera) segítségével bekapcsolt külső szoftverben meg tudod oldani.

Összefoglalva: nem kell lemondanod a minőségi élő közvetítésekről a csoportban, de kicsit kényelmetlenebb lesz, és könnyen lehet, hogy pár jól bevált funkció helyett újabbakat kell keresned.