Instagram: túltoltuk a videókat 2022-ben

„Azt hiszem, 2022-ben túlzottan a videóra koncentráltunk, túlzottan előre helyeztük őket, és alapvetően túl sok videót és kevés fotót mutattunk.” mondta el Adam Mosseri az Instagram vezetője a szokásos heti kérdezz-felelek sztorijában.

A 2023-as tervek ismertetése után ez a megjegyzés tulajdonképpen nem olyan nagy meglepetés, hiszen ott már nem szerepeltek az első helyen a videók. Mégis érdekes, hiszen ez egyfajta beismerése annak, hogy az Instagramnak nem kell (vagy nem tud?) a TikTok másolatává válnia. Nem véletlen, hogy a fotómegosztó platform felhasználói tavaly többször tiltakoztak az „eltiktokosodás” miatt, ami jelenti egyrészt a videókat, másrészt az algoritmus megváltoztatását is.

A dolog mögött persze ott lehet az is, hogy az Instagram nem volt képes a TikTokos videókkal és a TikTokos algoritmussal olyan eredményeket elérni, mint maga a TikTok. Így meg kell keresni azt az irányt, amivel meg tudják tartani, illetve vissza tudják szerezni a felhasználókat. Úgy tűnik ennek része az a stratégia, hogy a platform visszatér a gyökerekhez, vagyis a fotókhoz:

„Minden bizonnyal számos fotósunk van, akik kiborultak. Szeretnék egyértelművé tenni: bár hajlunk a videók irányába, még mindig nagyra értékeljük a fotókat. A fotók mindig az Instagram részei lesznek.” -mondta el Mosseri.

„Azt hiszem, 2022-ben túlzottan a videóra koncentráltunk, túlzottan előre helyeztük őket, és alapvetően túl sok videót és kevés fotót mutattunk. Azóta kiegyensúlyozottak vagyunk, így az olyan dolgok, mint például, hogy valaki milyen gyakran lájkolja a fotókat és a videókat, és hogy milyen gyakran kommentál valaki fotók és videók mellé, nagyjából egyenlő, ami jó jele annak, hogy a dolgok kiegyensúlyozottak. És így, ha idővel több videó jelenik meg az Instagramon, ez azért lesz, mert ez az, amit az általános aktivitás eredményez.

De a fotók mindig fontos részét képezik tevékenységünknek. És mindig lesznek olyan emberek, akik szeretik a fotókat és akiket érdekelnek a fotókat Instagramon és máshol, és érdeklődnek iránta. És biztosítani szeretném, hogy ezzel tisztában vagyunk.”

Mit jelent ez nekünk marketing szempontból?

Talán olyan nagy változást nem.
Hiszen a könnyed, „TikTokos” videókat egyre kevésbé hagyhatjuk ki a kommunikációból, ha pedig ilyen készül, érdemes azt minél több felületen terjeszteni.
Fotókat is kell értelemszerűen használni továbbra is a feedben és a sztorik között egyaránt.
Az algoritmus változása, pontosabban „vissza Instagramosodása” lehet talán az, ami a legfontosabb. Ez talán segíteni fog abban, hogy a meglevő követő bázist érjük el minél hatékonyabban.