Mire jó Neked a BeReal

A BeReal azért került be többször a nemzetközi sajtóba az elmúlt hetekben, mert a Meta megpróbálja lemásolni az app fő (és szinte egyetlen) funkcióját az Instagramba. De hogy mi ez, miért akarja másolni, és miért jó Neked a BeReal? Derítsük ki!

Mi ez a BeReal, és miért olyan izgalmas?

A BeReal tulajdonképpen egy speciális Instagram klón, amelyik arra törekszik, hogy sallangmentes, effekt mentes élethelyzeteket osszanak meg a felhasználói. Legyenek valódiak a megosztott pillanatok, ahogy ezt már a név is sugallja.
Most, hogy az Instagram „eltiktokosodik”, és amúgy is minden platformon terjednek az effektek, a visszatérés az igazi képekhez egyre többeknek valós igény. Ezért figyelnek egyre többen erre a kis Appra, és ezért gondolkodik a Meta a funkció koppintásán kölcsönzésén.

Hogyan működik a BeReal?

Tulajdonképpen egyszerű: az App időnként (napi egyszer) küld Neked egy értesítést, és ekkor van kettő perced, hogy készíts egy fotót. Egy olyan fotót, amelyiken látszol Te, és látszik a környezet. A két fotó a telefon előlapi és hátlapi kamerájával egyszerre készül.
A két perc pont elég idő arra, hogy ne sokat tudj változtatni a környezeten, de azért egy kicsit rendbe tudd szedni magad.

Ráadásul az egészben van egy olyan trükk, hogy ha nem posztolsz, akkor nem tudod mások posztjait sem nézegetni. Vagyis itt a passzív nézelődés kizárt.

Mire jó Neked a BeReal?

Komoly márkaépítést, forgalomterelést, új emberek elérését ne várd az apptól! Viszont egy dologban sokat segíthet: ez pedig a kommunikációs szokások megváltoztatása.

Ahogy észrevettem a legtöbb vállalkozó, marketinges azért nem kommunikál elég gyakran, mert nem jut eszébe.
Egyszerűen elfelejti, hogy kellene. (Erről, és ennek megoldásáról beszéltem többek között a Tartalompiramis képzésen és a Kommunikáció tervezés workshopon is, amik elérhetők a Liftup Social Media Hubban.)

De a BeReal is segíthet ezen az ad-hoc kommunikációs problémán, hiszen ha jön az értesítés akkor ott az alkalom, hogy készítsek egy fotót arról, amivel éppen foglalkozom! (Nyilván, ha teljesen vállalhatatlan pillanatban kellene, akkor nem fotózunk)

Ezt pedig megoszthatom a BeReal-en, onnan Facebookon, Instagramon, LinkedIn-en, ahol tetszik.
Vagy ha tényleg nem annyira jó az a pillanat, akkor rászánok 2-3 percet a felkészülésre, és már születik is egy jobb tartalom, amit nem a BeReal appban osztok meg, de más fontos felületeken igen.

Szóval arra bíztatlak, használd ki az értesítések, az emlékeztetők erejét, és készíts ilyen „hirtelenfotókat”, mutasd meg, milyen valódi az, amikor dolgozol!

Ebben segíthet Neked a BeReal. 🙂