Leállhat a Facebook és az Instagram Európában?

A Meta tulajdonképpen most először lebegtette be, hogy a fő szolgáltatásait leállíthatja Európába. Hiszen amikor ez utoljára előfordult, még Facebooknak hívták a céget. De a lényeg ugyanaz: megint felmerült a lehetőség, hogy Európában leáll a Facebook és az Instagram és megint az adatok védelme miatt.

A probléma az, hogy az európai állampolgárok adatait nem szabad(na) Európán kívüli szervereken tárolni. Ezt viszont a Meta rendszerében elég nehéz megoldani (ahogy egyébként sok más nemzetközi cég rendszerében is), hiszen világszerte vannak a szerverközpontjaik és ezek között mozognak az adatok. Átstrukturálni a rendszerüket valószínűleg elég nehéz és költséges lenne. De nem példanélküli, hiszen sok olyan szolgáltató van, amelyik már megoldotta azt, hogy az EU-s állampolgárok adatait az Európán beüli adatközpontjaikban tárolják.

Mindenesetre a helyzet ott tart, hogy a Meta kijelentette, hogy ha az EU-val nem tudnak megállapodásra jutni, valószínűleg kénytelenek lesznek leállítania szolgáltatásaikat Európán belül.

Vajon ez lehetséges?

Nyilván lehetséges, de kevésbé valószínű.
A Meta bevételeinek 25%-a Európában keletkezik az utolsó negyedéves tőzsdei jelentésük szerint.
Ez a második legnagyobb piaca a cégnek (az első USA + Kanada 46%-kal).

Lehetséges, hogy a cég lekapcsolná a második legnagyobb piacát?
Nem nagyon hiszem.

Ennek ellenére minden cégnek érdemes lejátszania gondolattal, hogy a Facebook és az Instagram mellett más platformokon is jelen legyen. Nem azért, mert a szolgáltatások nem lesznek elérhetők. Hanem azért, hogy ezektől függetlenül más platformokon is utol tudja érni az ügyfeleit.