A csoport adminokat és tagokat is büntetni kezdi a Facebook, ha megszegik a szabályokat

A Facebook láthatólag igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy kevesebb kifogásolható tartalom kerüljön a rendszerébe, és gátat szabjon a szélsőséges nézetek felerősödésének. Ennek újabb lépéseit jelentette be a cég az új blogposztjában.

Szigorúbb csoport ajánlások

A csoportok növekedésének egyik motorja a Facebook ajánló algoritmusa. Ez több támadást kapott az elmúlt időben, hiszen a platform egyre több szélsőséges csoportot ajánlatot tett, így egyre inkább a szélsőséges csoportok felé sodorta az érdeklődőnek látszó felhasználókat.

Az új módosítások célja, hogy a – Facebook szerint – káros csoportok kevesebb megjelenést kapjanak, de az értékes csoportok további növekedése biztosított legyen. Az ajánló rendszerekből korábban a eltávolították már a politika csoportokat USÁ-ban, most kikerülnek az egészségügyi témájú csoportok is, valamint azok, amikről bebizonyosodott, hogy többször félretájékoztató információkat osztottak meg.

Az ajánlás algoritmus olyan módon is finomodik, hogy ha egy csoportban elkezdenek megsérteni a szabályokat, akkor először csak lejjebb kerül az ajánlók sorában, vagyis kevesebb embernek lesz esélye megtalálni.

Szabálysértő csoportok és tagok korlátozása

Nem csak az ajánlási sorban elfoglalt helyet, az elérést is érinteni fogja, ha egy csoport, vagy annak tagja többször megsérti a szabályokat. Az út vége pedig a teljes tiltás, illetve eltávolítás.

Figyelmeztetés belépéskor

Ha egy ember olyan csoportba próbál belépni, amelyik többször megsértette a szabályokat, a csatlakozás során figyelmeztetést fog kapni. Így eldöntheti, tényleg be szeretne-e lépni. Az ilyen csoportoknál a meghívási lehetőséget és az értesítéseket is csökkenteni fogja a Facebook, ahogy a meglevő tagok is kevesebb posztot fognak kapni a csoporttól a hírfolyamban.

Jóváhagyási kötelezettség

Azoknál a csoportoknál, ahol jelentős számú tag sértette meg a szabályokat, vagy a tagok olyan csoportoknak voltak a tagjai, amit eltávolítottak, a Facebook kötelezni fogja az adminokat a posztok előzetes moderálására. Ez azt jelenti, hogy a tartalom csak akkor fog tudni terjedni, ha azt egy admin jóváhagyta. Ha egy admin rendszeresen jóváhagy olyan posztokat, amik megsértik a szabályokat, a Facebook az egész csoportot le fogja kapcsolni.

Tagok korlátozása

Ha egy tag rendszeresen megsérti a Facebook szabályait egy csoportban, akkor a Facebook korlátozni fogja a posztolási lehetőséget a számára egy darabig más csoportokban is. Ezen kívül nem lesz lehetősége sem új tagokat meghívni, sem új csoportokat készíteni.

Mit jelent ez?

Érezhető, hogy az új, szigorúbb szabályok mögött ott van a szélsőséges politikai nézetek és az oltásellenesség/covid tagadás korlátozásának szándéka is. Persze arra is jó alkalom lesz, hogy ismét cenzúrát kiáltsanak azok, akiket korlátozni fog az új rendszer. Amit leírnak, arra könnyű lesz ráhúzni a „shadowban” jelenséget is, vagyis azt, hogy nem tiltanak azonnal, csak kevesebb elérést kap egy csoport bizonyos felületeken.

Ismét olajat önt a tűzre a Facebook, hiszen nem fog tudni megfelelni mindegyik tábornak. Ha pedig az algoritmusok tévedni fognak korlátozásoknál, csoport bezárásoknál – hiszen hasonló elég sokszor előfordult már – tényleg minden oldalról támadni fogják a céget.

Lesz visszaút?

Arról részletesen ír a blogbejegyzés, hogyan lehet lecsúszni. Látjuk, mi fog történni, ha a becsúsznak szabálysértő posztok, hibás jóváhagyások. De hogyan lehet majd visszakerülni? A Facebook híres – vagy inkább hírhedt – supportja nem tűnik alkalmasnak arra, hogy egy csoport tisztítás után újraellenőrzést kérjünk, aminek eredményeképpen visszakerülhetünk az ajánlókba, és visszaszerezhetjük az elérést. Azzal kapcsolatban is vannak fenntartásaim, hogy mit tehetnek majd azok a csoportok, és tagok, akik véletlenül lesznek korlátozva. Biztos vagyok benne, hogy lesznek ilyenek.

Különösen problémás lehet az a módszer, hogy egy adott csoportot korlátoznak azért, mert sok olyan tagja van, akik más, korlátozott csoportban is benne vannak. Persze logikus, bizonyos esetekben érthető, és hasznos. De csodálkoznék, ha ez nem vezetne vétlen áldozatokhoz.

A kérdés ismét az, lesz-e lehetőségünk segítséget kapni a supporttól? Valódi segítséget…

Egy biztos, minden csoport adminnak több időt kell szentelni a Csoport minőség, a Tagok által jelentett posztok és a Moderációs figyelmeztetések menüpontra.