Angliában elindult a Facebook News

Az amerikai tesztüzem után most már Angliában is elérhető a Facebook News szolgáltatás a hivatalos Facebook applikáción belül.

Arról már mi is többször beszámoltunk, hogy a Facebook elkötelezetten küzd az álhírek terjedése ellen. A Facebook News bevezetése gyakorlatilag ennek a folyamatnak egy újabb lépcsőfoka. Így a felhasználók anélkül juthatnak hiteles és aktuális hírekhez, hogy ki kellene lépniük a Facebook felületéről. Nyilván a fejlesztés másik fő célja pontosan ez lenne – alkalmazáson belül tartani a felhasználókat minél több funkcióval.

A korábbi amerikai elnök, Donald Trump közösségi média fiókjának letiltása miatt kialakult botrány azonban nem kedvezett a Facebook-nak. Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy túlságosan nagy befolyással van a médiákra, így nem lesz könnyű dolguk, hogy hiteles hírforrásként fogadtassák el a saját applikációjukat.

Ami viszont biztosan a fejlesztés mellett szól, azok az adatok. Több felmérés is készült már erről, így a számadatok ugyan némileg eltérhetnek, de az biztos, hogy a felnőtt lakosság több, mint a fele olvas híreket a közösségi médiában. Hírforrásként használják a Facebook-ot, akár háttérbe szorítva ezzel a hagyományosnak mondott csatornákat, mint a televíziót vagy a nyomtatott újságokat. Tehát igény lenne a hiteles tájékoztatásra a felületen, már csak a csatornába vetett bizalom kérdése, hogy sikeres is lesz-e ez fajta hírterjesztés.

Természetesen ezt ellensúlyozandó, a Facebook megállapodásra törekszik a legnagyobb elismert média partnerekkel, ezzel is növelve a szolgáltatása iránti bizalmat.

Ugyan még jelenleg nincs szó arról, hogy a közeljövőben további országokra is kiterjesztenék a Facebook News szolgáltatást, de a hazai fogadtatás is érdekes kérdéseket vet fel. Vajon itthon sikeres lenne a Facebook News?