A Facebook nem tud csökkenni – ez derül ki a tőzsdei gyorsjelentésükből

A Facebook megtette a tőzsdei gyorsjelentését, amiben tulajdonképpen nincsen semmi látnivaló. Minden fronton nőtt a cég és a platformok is. Legalábbis első látásra. De a jövő azért bizonytalan.

Nézzük először a főbb számokat, utána pedig azt, hogy mi fenyegetheti a világ – egyik? – legnagyobb közösségi platformját!

  • Naponta 1,854 milliárd ember használja a Facebook platformot, 11 százalékkal többen, mint egy éve.
  • Havonta viszont 2,8 milliárd felhasználója van a rendszernek.
  • A teljes Facebook családot (FB + Instagram + Messenger + Whatsapp) 2,6 milliárd ember használja naponta, 3,3 millárd pedig havi szinten.
  • Világ szinten a Facebook platform felhasználókon 10,14 dollárt keres a cég negyedévente, de látszik, hogy az észak-amerikai userek értékesebbek, hiszen ők 53,56 dollárt hoztak az utolsó három hónapban. Mi, európaiak ennél jóval kevesebbet érünk, mindössze 16,87 dollárt termelünk a görgetéssel és a kattintgatással.
  • Látszik, hogy a Facebook termeli a legtöbbet a cégen belül, ugyanis ha az összes platformot nézzük, felhasználónként 8,62 dollárt keresett a cég világszinten
  • A cég egyébjént 28,072 milliárd dollárt keresett 2020 utolsó negyedévében, kb. 33 %-kal (7 milliárd dollárral) többet, mint egy évvel korábban.
  • Zuckerberg csapata egyébként 9,2 millárd dollár szabadon felhasználható pénzen csücsül, ami kifejezetten azért érdekes, mert ezt gyakorlatilag 2 negyedév alatt hozták össze. Ugyanis a 2020-as második negyedévben „alig” 514 millió dollárra csökkent a cash-flow-juk, miután befizették a Cambridge Analytica botrány 5 milliárdos büntetését.

Pár érdekesség ami még elhangzott a sajtótájékoztatón:

  • több, mint 200 millió cég, elsősorban kis- és középvállalkozások használják a Facebook platformjait
  • 1,8 millárd dollárt gyűjtöttek a felhasználók nonprofit ügyeknek, vagy személyes célokra, ebből 175 millió dollár a koronavírushoz köthető ügyeket támogattak
  • a WhatsAppon több, mint 175 millió ember ír üzenetet a cégeknek naponta.

A Facebook szerint alapvetően két fő trend hajtotta előre a céget 2020-ban: az e-kereskedelem erősítése és a termékek erősödése a szolgáltatások kárára. 2021 első felére stabil, de szerény növekedéssel kalkulálnak, a második félévet erősebbnek gondolják.

Az iOS14 hatásaival (amiről és a feladatokról itt olvashatsz bővebben) az első negyedév végétől számítanak. Továbbra is bizonytalannak látják az európai adatvédelmi szabályozásokkal kapcsolatban, a transzatlanti adatátviteli lehetőségek, pontosabban korlátozások miatt.

Vagyis alapvetően a pandémia várható csillapodása, és az éledező gazdaság miatt egyre erősödő 2021-re számítanának, de az iOS14 és az EU-s szabályozások következményei jelenleg beláthatatlanok számukra.

A végére pedig pár ábra, ami még jobban kontextusba helyezi a számokat.