Hogyan készíts feliratot a videóidra egyszerűen?

Ha azt szeretnéd, hogy tovább nézzék a videóidat, az egyik legegyszerűbb trükk, ha feliratozod őket. A mi adataink azt mutatják, hogy azok, akik feliratozottan nézték a videóinkat, nagyjából kétszer olyan hosszan nézték, mint azok, akik nem. Gondolom nem kell nagyon részletezni, ez miért fontos.

De hogyan lehet egyszerűen megtenni? Hogyan lehet egyszerűen feliratozni? Több megoldás van, az egyiket részletesen is bemutatom következő videóban az Alrite rendszerén keresztül.

Folyamat nagyon egyszerű.
Ha van egy kész videofájlunk, akkor nincs más dolgunk, mint ezt a videofájlt feltölteni az Alrite rendszerbe. Amikor feltöltötte a videót a rendszer, akkor elindul a fájlkonvertálás, hangkonvertálás, stb., és ha videót is feltöltöttünk, akkor látjuk azt is, ha csak a hangot, akkor egy hangmintát.

A lényeg az, hogy ami nekünk itt a legfontosabb, hogy két fontos dolog van itt. Az egyik az a leirat, a másik pedig a felirat. A leirat az a teljes szövegünknek az átdolgozása vagy átirata gyakorlatilag.

A felirat pedig ugyanez csak időkódokkal ellátva. Nyilván, amit egy ilyen gépi rendszer feldolgoz, azt nem feltétlenül érdemes egy az egyben használni, hiszen előfordulhatnak hibák.

Ez sok mindentől függhet, például attól, hogy mennyire érthetően beszélünk, milyen a hanganyagnak a minősége, de viszonylag jól ismeri föl a tapasztalataim alapján ez a rendszer a hangokat, egy kicsit lehet, hogy kell vele dolgozni. Ilyenkor fogjuk ezt a részét, és elkezdjük olvasni, hogy van-e benne valami változás és hogyha van, akkor tulajdonképpen nem kell semmi mást csinálnunk, mint ebbe kijavítani, amire szükségünk van. Ha a leirat részben javítunk, akkor az a felirat részben is módosulni fog. Végigolvassuk a szövegünket, kijavítjuk, amire szükségünk van, és onnantól fogva van kettő nagyon hasznos fájlunk, amelyiket ha úgy döntünk, hogy végleges, akkor le tudunk tölteni.

Két dolgot is le tudunk tölteni, egyrészt le tudjuk tölteni magát a leiratot, másrészt pedig le tudjuk tölteni a feliratot. Ezt a kettőt két különböző célra tudjuk használni. Az egyik a leirat, ami nekünk konkrétan arra jó, hogy ebből egy blogbejegyzést gyártsunk. De arra is jó lehet, hogy mondjuk a videónkról egy összefoglaló szöveget, ha oda akarunk rakni egy Facebook-poszt mellé egy YouTube-poszt mellé, akkor ebből kivesszük az első pár gondolatot, vagy a végéről pár gondolatot, vagy valahonnan a szövegből egy olyan részt, ami jellemző, érdekes kedvcsináló, és onnantól fogva már ezzel a résszel sem kell foglalkoznunk. De ahogy említettem, ez akár komplett blogbejegyzésnek is alkalmas lehet, vagy a komplett blogbejegyzés alapja is lehet. Meg lehet azt csinálni ugyanis, hogy a blogbejegyzésnek csak egy bekezdést írok, hogy erről a témáról lesz szó, berakom a videót és a blogbejegyzésbe egy az egyben beírom a leirat részét, egyszerűen csak bemásolom. De úgy is meg lehet ezt csinálni egy blogbejegyzés esetén, hogy fogjuk ezt a leiratot, berakjuk és pár dolgot módosítunk rajta, hogy igazodjon ahhoz, ami a blogos formátumhoz illeszkedik. Ezt mindenki el tudja dönteni, de az már nem lehet kifogás, hogy én elkészítettem a videómat, nézzék meg ezt az emberek, nincs időm, lusta vagyok, stb. arra, hogy egy blogbejegyzésbe is leírjam azt a szöveget még egyszer, amit fáradságos munkával már felmondtam a videóra.

Itt van ez a rendszer, elkészíti nekünk a szöveget, amit innentől fogva vígan tudunk használni akár egy az egyben is vagy minimális módosításokkal. Ez tehát a leirat, amit ha letöltünk, akkor ez lesz az előnye.

A másik a felirat, aminek az előnye az lesz, hogy ezt a feliratot fel tudjuk tölteni Facebookra, fel tudjuk tölteni YouTube-ra, hiszen ez időbélyegeket tartalmaz. Ezt értelmezni fogja a Facebook rendszere is, értelmezni fogja a Youtube rendszere is, és ennek köszönhetően pontosan akkor fognak megjelenni majd ezek a feliratok, amikor nekünk erre szükségünk van.

Használni az elkészített feliratot, vagyis feltölteni YouTube-ra vagy Facebookra, pontosan ugyanolyan egyszerű, mint ahogy ezt a feliratot elkészítettük. A videó feltöltése során például Facebookon kiválasztom azt, hogy ezt a videót töltse föl, és már a következő lépésben fel tudom tölteni magát azt az SRT formátumú fájlt, amit az Alrite-ból kinyertünk.

Annyi változást muszáj csinálnunk, hogy a fájl végére beírjuk azt, hogy ez a magyar nyelvhez tartozik, erre a Facebooknak megvan a saját formátuma, és onnantól fogva már elindul a feltöltés, és már rögtön tudjuk is ellenőrizni azt, hogy a megfelelő helyen van minden. Ha szükség van rá, a Facebook belső feliratozójában ezt tudjuk módosítani, de általában erre nincsen szükség, úgyhogy csak ki kell töltenünk a videónk mellett a megfelelő mezőket, és már van egy gyönyörű, feliratozott videónk, Facebookon. Ugyanez a lehetőség megvan Youtube-on is. Youtube-on is, amikor feltöltünk egy fájlt a feltöltés során, itt a továbbiaknál meg kell adnunk magát a felirat fájlunkat és a felirat fájlt a Youtube is elkezdi feldolgozni, és amikor a feltöltés megtörtént, akkor itt is ezt tudjuk ellenőrizni és kész, elkészült a feliratozott fájlunk Youtube-ra.

Ha esetleg két vágásunk volt a videóból, mert mondjuk a Facebookra egy négyzetes verziót töltöttünk fel, a Youtube-ra egy fekvő verziót, akkor is ugyanilyen egyszerűen fogjuk tudni használni, hiszen ugyanazt a felirat fájlt tudjuk használni egészen addig, amíg a videónknak a vágása vagy a hossza nem változott.

Az eltérő formátumok nem zavarnak, szemben mondjuk azokkal a videókkal, ahova be van égetve egy felirat magába a videónak a felületébe, az ilyen külső SRT formátum feliratok ebben sok segítséget nyújtanak. Ha pedig azt szeretnénk, hogy a blogbejegyzésünkbe és elkészüljön ugyanez a felirat, szintén semmi dolgunk, akkor a Leirat című fájlból másoljuk ki a szöveget, berakjuk ide a blogbejegyzésünkbe, és pár mozdulattal elkészült, gyakorlatilag a teljes blogbejegyzés.

Nyilván módosíthatunk rajta, megváltoztathatjuk, átírhatjuk. érdemes is ezt megtenni, hiszen azért a beszédszöveg egy kicsit más, mint azt amit írásban olvasnak szívesen de ha mást nem csinálunk csak azt, hogy a beszélt szöveget a leírás segítségével bemásoljuk a blogbejegyzésünkbe, és fölé rakunk egy bekezdést, ami vonzóvá teszi, ezzel is már nagyon sokat tettünk annak érdekében, hogy aki a videóra kíváncsi, azt meg tudja nézni, aki a szöveget szereti olvasni, azt is meg tudja nézni, és mindez nekünk minimális plusz munkát jelent.

Úgyhogy érdemes ezt kipróbálni, mert a feliratok nagyon sokat tudnak hozzátenni a munkánknak, a videóinknak a hatékonyságához, és mivel vannak ilyen rendszerek, mint például az Alrite, ezért ennek köszönhetően nagyon gyorsan és nagyon költséghatékonyan tudunk dolgozni, úgyhogy próbáljátok ki, ezt megtehetitek ingyen is, úgyhogy sok sikert a munkához, és használjátok eredményesebb videókat, használjátok több célra azokat a videókat, amiket elkészítettetek