1 egyszerű dolog, amivel javíthatod a videóid eredményeit: feliratozz!

Az, hogy a videók egyre fontosabbak a közösségi marketingben, a közösségi kommunikációban, már szinte mindenkinek ismert. Viszont az egy nagyon izgalmas kérdés, hogy mit kell azért megtennünk, hogy egy videót minél többen nézzenek és minél tovább nézzék.
Sokszor erre a legegyszerűbb megoldás az, hogy ha feliratozzuk őket.

Nézzétek meg a témáról szóló videót, amit az Alrite magyar nyelvű beszédfelismerő rendszerrel együttműködve készítettem, és ismerjétek meg a lehetőségeket!



A felirat azért egy kulcsfontosságú dolog, mert például a Facebook hírfolyamában és az Instagramon is a videók, hang nélkül, némítvan jelennek meg.
És ha valaki csak egy görgeti-görgeti a videódat, akkor egyszer csak azt veszed észre, hogy megtekintések nem nagyon vannak, de akik el is kezdik nézni, nagyon hamar abbahagyják.
Ráadásul a Facebooknak volt korábban egy olyan statisztikája, amiben azt mondták el, hogy a videó megtekintésnek vagy a 85%-a némítva történik meg, és annyira fontos ez a némított megtekintés, hogyha egy videó jó, és elég érdekes, akkor bizony a nézők akár hang nélkül is végig fogják nézni, és ahhoz, hogy végignézzünk egy videót némítva, ahhoz kell, hogy egy nagyon nagy előnye legyen, ez pedig nem más, mint az, hogyha feliratok vannak rajta, hogy a szövegek vannak rajta.

Viszont a feliratok elkészítése a videókra, az nagyon fáradságos lehet. Sok időt igényelhet, vagy adott esetben komoly költsége is lehet, de szerencsére vannak már nagyon egyszerű megoldások.
Ebben a videóban ezekre fogok néhány példát hozni, és ebben a partnerem az Alrite, aki magyar nyelven tud nagyon sok segítséget nyújtani ahhoz, hogy hogyan tudunk nagyon egyszerűen, nagyon gyorsan és nagyon költséghatékonyan videókat feliratozni.

Az infovideók

Az egyik az infovideó-szerű megoldások, amikor nagyon szépen szerkesztetten, sablonban vagy környezetben nagy feliratok vannak elhelyezve, amik egy-egy mondatként is funkcionálnak akár, és nagyon vizuálisan tudják átadni a tartalmat, kiegészíteni a tartalmat.
Inkább talán a tartalom kiegészítés, a tartalom a vizuális illusztrációja a fő cél.

Amikor például egy statisztikáról beszélek és körülöttem, mögöttem előttem nagy számok, rövid mondatok jelennek meg, de ezek is már elegendőek lehetnek ahhoz, hogy továbblendítsék az embereket és rá tudják venni az embereket arra, hogy kapcsolják be a hangszórót.

Ez a ritkább és ez a macerásabb megoldás, hiszen ez nagyon nagy előkészítést igényel, és kevés ilyen jó videót láttunk ennek köszönhetően. Úgyhogy most nem is erről lesz szó, inkább a második verziót fogjuk egy kicsit részletesebben megnézni.

Feliratok

Egyszerűbb megoldás az, hogy ha a telefonunkon vagy a számítógépen készítünk feliratokat, amiket aztán rárakunk a videóra, erre többfajta megoldás van, kezdjük az egyik legkézenfekvőbbel, ami nem más, mint amikor a telefonunkat használjuk.

A telefonunkra ugyanis nagyon sok olyan alkalmazás van, ami nem csak arra alkalmas, hogy videókat készítsünk magunkról, hanem arról, hogy a videókészítés közben feliratokat készítsenek, amik aztán rákerülnek a videóra, és mindez el tud készülni már rögtön a felvétel közben. Sőt a magyar nyelvet is elég jól tudják ezek értelmezni. Nézzétek meg a videót 3 perc 20 másodperc környékén, milyen jól működnek ezek a rendszerek!

Egyszerűen fogjuk a telefonunkat és elkezdünk beszélni bele, és ahogy mondjuk a mondandónkat a videóban, látjuk, hogy szépen elkezdi értelmesen feldolgozni a kis alkalmazás és ennek segítségével már egy jól formázott, jópofa megjelenítésű videónk lesz. Sokfajta alkalmazás van, amelyik ezt tudja, például a Clipomatic, vagy a Clips, és sok másik, amik azt tudják, hogy miközben én beszélek, szépen elkészítik a feliratot és mikor megnyomom a vége gombot, akkor már van egy kész, feliratozott videóm.

Ez nagyon szuper, de vannak ennek is hátrányai természetesen. Az egyik az, hogy nagyon nehéz vágni, hogy ha bármi probléma van, és nem tudjuk azt a hanganyagot, azt a videoanyagot végig felhasználni, akkor vágni kell és innentől fogva nem biztos, hogy stimmelnek a feliratok. Nyilván újra lehet venni, de újra és újra és újra felvenni, az is egy macerás és fáradságos dolog. Sokkal jobb lenne, ha a kész vágott anyagot tudnánk feliratozni ilyen módszerrel.

Erre ezek a nagyon egyszerű alkalmazások ritkán alkalmasak. Másik probléma, hogy ez ráégeti magát a feliratot a videó fájlra, aminek előnye is van, hiszen egy látványos, jó stílusú videókat tudunk készíteni, ami önmagában nagyon szuper.

Viszont, hogyha a későbbiekben szeretnénk mondjuk a videót átformázni, és mondjuk egy fekvő videóból egy négyzetest csinálni, vagy egy álló formátumot vágni, hogy ne csak a YouTube-on jelenjen meg vagy Facebookon, hanem mondjuk az Instagram hírfolyamba, vagy egy Storyba, vagy IGTV-n.

Akkor az a probléma, hogy ha egy ráégetett videó van, akkor lehet, hogy levágjuk az elejét, meg a végét, az már önmagában nem szerencsés. Szóval nagyon sok ilyen jellegű korlát van, amire természetesen figyelni kell. Ettől függetlenül ez egy nagyon jó módszer, sok esetben érdemes használni, néha érdemes megfontolni, hogy ez lesz-e a legjobb, amire szükségünk van.

Feliratkészítés kézzel

Ennek egy alternatívája az, hogyha elkészítjük a videónkat, megvágjuk, és keresünk egy olyan alkalmazást, vagy egy olyan szoftvert, amelyik ugyanezt meg tudja tenni. Videóra rá tudjuk rakni utólag a feliratot. Már csak az a kérdés, hogy hogyan jutunk el oda, hogy legyen a hanganyagból egy feliratunk. Erre nyilvánvaló az egyik legegyszerűbb megoldás az lenne, hogy fogjuk és egy felirat szerkesztőben elkezdjük begépelgetni azt, amit éppen hallunk.

És ez egy teljesen szokásos megoldás tud lenni, de a tapasztalatok szerint mondjuk egy egyperces videónak a feliratozása, a minőségtől, gyorsaságtól sok mindentől függően fél óra, de akár egy óra is lehet. Most csak egy egyperces anyagról beszélünk.

De ez mondjuk jó megoldás lehet arra, hogy elkészítünk egy egyperces feliratot egy 2-3-4 perces videónkhoz, és a végére beírjuk párszor, hogy most véget ér a felirat, hangosítsd föl, és akit érdekel és tovább szeretne nézni, és eddig még nem hangosította föl, valószínűleg ő föl fogja hangosítani és tényleg tovább fogja nézni.

Kérdés, hogy van-e rá szükség akkor, amikor vannak már szuper rendszerek, amik képesek feliratozni és akár a magyar nyelvű hanganyagot is átdolgozni olyan felirattá, amit aztán változatos módon tudunk használni.

Feliratozás beszédfelismerővel

Vannak ilyenek, én az Alrite a rendszerét használom, aminek segítségével meg tudjuk azt tenni, hogy gyakorlatilag bármilyen hanganyagot feltöltünk az Alrite szerverére, ott az algoritmusok feldolgozzák a mi kis hanganyagunkat, és néhány perc alatt elkészül egy felirat fájl.
A cikkhez mellékelt videó felirata is ezzel készült, sőt ez a cikk is a videó hanganyagából lett átalakítva.

Egy átirat is és egy felirat fájl is készül, és van egy olyan anyagunk, amit utána hozzá tudunk fűzni a videónkhoz Facebookon és Youtube-on. Ez akár úgy is tud működni, hogyha a különböző helyeken eltérő képarányú videókat használunk, mert mondjuk a Facebookon ott négyzetest használunk, vagy fekvőformátumot használunk, ugyanazt az SRT felirat fájlt kell csak betölteni, amit egyszer feliratoztunk és gyakorlatilag a munkánk kész.

Ezzel az egyszerű módszerrel is tudjuk javítani azt, hogy a videóink eredményesebbek legyenek, hiszen ha némán kezdik el nézni a célcsoportunk tagjai, akkor is már egy mozgó feliratot találnak ott, ami elkezdi őket bevonni, és aminek köszönhetően lehet, hogy némán fogják végignézni, hogyha végig van feliratunk, de az is előfordulhat, hogy valamikor kedvet kapnak hozzá és fölhangosítják.

Nyilván nem fogja végignézni egy felhasználó videónkat, de hogyha eddig csak 3-5-6 másodperc volt, akkor könnyen lehet, hogy 10-20 másodpercig nézik. A nagyságrendi javulás nemcsak azért, mert akkor szebbek lesznek a számaink, ami nyilván önmagában is egy pozitív dolog.
Azért lehet ez fontos, mert az, aki tovább nézi a videóinkat, és nem csak 3 másodpercig nézi, hanem 30 másodpercig, sokkal erősebben fog kötődni hozzánk, a márkánkhoz sokkal több mindent meg fog tudni a termékünkről, a szolgáltatásunkról.

Mivel ehhez nem kell hosszú órák befektetése, nem kell percenként 1000-1500 forintot kifizetni, hogy valaki ezt átírja nekünk. Ezt egy egyszerű rendszer megcsinálja nagyon gyorsan, nagyon költséghatékonyan, ezért érdemes megfontolni azt, hogy hogyan használjuk a feliratozást a videóinkon.

A feliratozni tehát érdemes, próbáljátok ki, próbáljátok ki több rendszert és nézzétek meg, hogy melyik módszer segítségével lehetnek jobbak a számaitok, melyik tud többet tenni az organikus elérésetekért, melyik módszernek a segítségével jobbak a hirdetési eredményetek, mert ha feliratokat használtok, akkor szinte biztos, hogy ezek mindegyike növekedni tud, sok sikert kívánok hozzá!