Itt a Facebook Pay, ami nem a Libra

A Facebook bejelentette a digitális pénztárcáját, aminek a segítségével a platformjain egyszerűen lehet fizetni és pénzt küldeni. Legalábbis majd. Jelenleg ugyanis csak Facebookon és Messengeren keresztül lehet korlátozott funkcionalitással használni és csak az USÁban, de nyilván ennél sokkal ambiciózusabb céljaik vannak.

Előbb-utóbb Whatsappon, Instagramon és Facebookon is használható lesz a Facebook Pay pénztárca arra, hogy vásároljunk a különböző rendszerekben.

Ez nem a Libra

A Facebook külön hangsúlyozta, hogy ez nem Libra, a nyáron bejelentett kriptovaluta/digitális pénz. Ez tulajdonképpen egy olyan megoldás, amibe be van kötve a bankkártyánk, és amiből már van egy pár. Ehhez hasonló a Google Pay, az Apple Pay és igazából a nemrég nálunk debütált Viber Moneytou is.

Vagyis a Facebook Pay tulajdonképpen csak a platformot biztosítja amivel egyszerűbben lehet összekapcsolni a pénzügyi tranzakcióban résztvevő feleket. Egyelőre ismerősöket, később pedig cégeket és magánszemélyeket.

A Libra ezzel szemben egy önálló digitális pénz lesz. (Vagy nem lesz. Ezt még meglátjuk.)

Itt a Facebook Pay

Közzétette: Közösségi kalandozások – 2019. november 13., szerda

Miért érdekes a Facebook Pay?

Egyrészt úgy tűnik, hogy igazából semmiért. Hiszen nem nagyon tud többet, mint a versenytársak, ráadásul területileg is korlátozott.
Amiért érdekes mégis az a potenciál. Hiszen 2,6 milliárd embernek van Facebook, Messenger, Instagram vagy Whatsapp fiókja, amiket ráadásul pont most próbál még jobban összedrótozni és átjárhatóvá tenni a cég.

Ráadásul több országban eddig is nyújtott fizetési szolgáltatásokat, hiszen a Facebook oldalak Shop funkciójához és Instagramhoz is tartozik checkout funkció néhány helyen. De lehet adományozni is a Facebook felületén, és az egymás közötti pénzküldésnek is nekifutott párszor már a platform.

Most tulajdonképpen ezeket gyúrják egy rendszerbe, ami aztán folyamatosan bővíthető lesz. Nem lenne csoda, ha a terveik jóval túlmutatnának a saját platformokon. Hiszen ha már van egy digitális pénztárcánk a kedvenc közösségi/üzenetküldő appunkba, miért ne lehetne ezzel fizetni webshopokba, vagy akár offline, a telefonunk segítségével. Ilyet is láttunk már például WeChatben. Csoda lenne, ha nem ez lenne a Facebook célja.

Persze jó kérdés, mikor fogjuk tudni mi ezt itt, Magyarországon is használni. Én mindenesetre kipróbálnám. Ti?