Google Site Kit: hasznos plugin wordpresshez

A Google hasznos plugint adott ki, ami segít beilleszteni a különböző Google-ös megoldásokat, de ami talán még fontosabb: könnyen átlátjuk az oldalunk legfontosabb mutatóit.

Szolgáltatások beillesztése

A Google-ös szolgáltatások beillesztése nagyon egyszerű. Egy „varázsló” szerűség végigvezet minket, és nekünk csak annyit dolgunk van, hogy a megfelelő Google fiókunkkal bejelentkezzünk, és kiválasszuk melyik elemhez szeretnénk hozzáférést adni. Jelenleg ezeket a Google szolgáltatásokat támogatja a plugin:

  • Search Console
  • Analytics
  • Page Speed Insights
  • AdSense
  • Optimize
  • Tag Manager

Mindegyiket pár gombnyomással telepíthetjük, utána pedig hamarosan megnézhetjük az eredménye a Site Kit műszerfalán, vagy akár az egyes oldalainkon is, amikor be vagyunk jelentkezve.

Vannak azonban dolgok, amikre oda kell figyelni…

Felrakni egy új WordPress weboldalba a szükséges Google szolgáltatásokat egyszerű ezzel a megoldással. De egy olyan weboldalnál, ahova már feltelepítettük korábban, lehetnek gondok. Hiszen ha például egy másik plugin segítségével illesztettük be az Analytics kódot, amit a Google Site Kit-tel ismét hozzáadunk, akkor kétszer fog lefutni az Analytics.
Persze nem kell lemondanunk arról, hogy a Google Analytics adatai megjelenjenek a weboldalunkon, ha más megoldással illesztjük be a kódot. Csupán ki kell kapcsolni a beállításoknál a snippet beillesztése opciót.


Ez azért is fontos, mert ha szeretnénk a weboldalunkon futó Google szolgáltatásokat GDPR kompatibilisen használni, akkor sok esetben nem jó, ha állandó jelleggel futnak. Hiszen lehet, hogy Tag Managerben kezeljük, hogy a felhasználói jóváhagyásoktól függően fusson le a Gogole Analytics. Ilyenkor is oda kell figyelni, hogy ne töltse be a plugin minden alkalommal a snippetet. (Ha erről a témáról szeretnél többett tudni, olvasd el a GDPR IRÁNYTŰ Online marketinghez könyvet!)

Jó megoldás a Google Site Kit?

Egyelőre csak alap funkcionalitással működik a plugin, vannak más megoldások, amikkel sokkal jobban be tudjuk állítani az egyes Google szolgáltatásokat a weboldalunkon. Mégis jónak tűnik, mert biztos vagyok benne, hogy sok weboldal tulajdonos a felajánlott szolgáltatások egy részét nem telepíti (talán nem is ismeri), ha pedig igen, soha nem nézi meg, hogy pl. mennyi idő alatt töltődik be az oldala.

Persze a Google-nek is jó, ha minél többen kezdik használni a megoldásait, ezért remélem, hogy fokozatosan új funkciókkal bővítik a plugint.