A fizetős Facebook megérkezett. …ez pedig mindenkinek jó.

Időről időre felröppent a hír, amiben a fizetős Facebookkal riogatták az ártatlan felhasználókat és a Facebooktól egyre jobban függő cégeket. Ezek persze mindig kamunak bizonyultak.

Eddig.
Legalább is nagyjából.

A héten ugyanis két olyan előfizetői modellről is lerántotta a leplet a Facebook, ami azt igazolja, lesznek olyan tartalmak a Facebookon, amikért hamarosan fizetni kell. Ha inkább megnéznéd a témáról készített videót, IG TV csatornánkon megteheted, de a lényeget ide is leírtam.

Az egyik ilyen a videós téma, amiről ebben a hírcsokorban olvashatsz. E szerint cégek, marketingesek, infulencerek indíthatnak hamarosan előfizetős csatornákat a Facebookon. Pontosabban megtehetik azt, hogy a tartalmaiknak egy részét csak azoknak engedik megnézni, akik hajlandóak előfizetni.

Közben pedig kiderült az is, hogy a Facebook teszteli az elődizetést a zárt csopotoknál is.
Ezeknél az az elképzelés, hogy a csoport adminok 5 és 30 dollár közötti előfizetési díjat kérhetnek, amiért cserébe exkluzív tartalmakat nyújtanak. Ebben a koncepcióban bárki lehet elvileg csoport tag, de az előfizető tagok a csoporton belül kapnak valami pluszt az adminoktól.

Ez jó! Mindenkinek! 

De komolyan.
Egyrészt előfizetéses csoportok már évek óta vannak a Facebookon, de egyfajta szürkezónaként működtek eddig, hiszen a Facebook szabályaiba nem nagyon fértek bele, ezért trükközni kellett. Az igény tehát megvan a cégek oldaláról, a fizetési hajlandóság pedig létezik a felhasználók oldaláról.

Másrészt ez talán (nagyon erősen talán) azt is jelentheti, hogy mivel a Facebooknak lesz más bevételnövelési lehetősége, nem kell minden felületet elárasztania a reklámokkal.

Egyelőre a videós előfizetést és a csoportban történő előfizetést is szűk körben teszteli a Facebook, de valamilyen formában biztos el fog jutni a szélesebb körhöz is előbb-utóbb.

A témáról született összefoglaló IG TV videónkat megnézhetitek ezen a linken, vagy itt beágyazva:


Ti mit gondoltok a témáról?
Mit gondoltok róla adminként? Indítanátok fizetős csoporto vagy videós csatornát?

És mit gondoltok felhasználóként? Fizetnétek Facebookon megjelenő tartalomért? Esetleg már most is előfizetők vagytok valamilyen csoportban?

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük