360 millió embert érintettek a párizsi merényletek

A péntek esti merényletek után a Facebook két, már kipróbált megoldást kapcsolt be Személyes a biztonság ellenőrző funkciót és a profil kép átszínezés lehetőségét.

A trikolórral fedett profilokat néhány órán belül rengetegen rakták fel azért, hogy szolidaritásukat, együttérzésüket kifejezzék.
Direkt megszámoltam, az ismerőseimnek nagyjából 12%-a tette meg ezt. Ebből persze nem lehet általánosítani, de tény, sokan gondolták úgy, hogy egy ilyen tragédia kapcsán legalább egy ilyen apróságot meg kell tenniük.

Persze sokan vannak, akik nem értik, minek ez a nagy online aktivizmus? Nem olyan régen új szó is született erre: clicktivism, vagyis amikor kattintásokkal teszünk (csak) egy ügyért.
Miért nem a libanoni, szíriai közelmúltban elkövetett merényletek kapcsán cserélték a felhasználók a profilképüket, vagy miért nem az orosz utasszállítógép áldozataiért imádkozik mindenki?

Erre sok magyarázat van, de jól szemlélteti a Facebook Személyes biztonság ellenőrző megoldása (Safety Check).
Ezt eddig csak természeti katasztrófák esetén kapcsolta be a Facebook azoknak és az ismerőseiknek, akik az érintett földrajzi területen vannak.
Most volt az első alkalom, hogy merénylet esetén is megtették ezt. Saját bevallásuk szerint azért nem tették meg ezt más helyen, például Szíriában, mert ez a megoldás arra jó, hogy a hirtelen kialakult katasztrófahelyzetben (eddig földrengés, árvíz, stb.) segítsen összekötni azokat, akik éppen a régióban vannak és az ismerőseiket.

A Facebook jelzi, ha egy ismerősünk egy katasztrófa helyzet közelében tartózkodik, így megtudhatjuk, minden rendben van-e vele.
A Facebook jelzi, ha egy ismerősünk egy katasztrófa helyzet közelében tartózkodik, így megtudhatjuk, minden rendben van-e vele.

A Safety Check segítségével azok, akik a közelben vannak be tudják jelölni, hogy biztonságban vannak, amitől az ismerősök megnyugodhatnak.
Vagy akár meg is ijedhetnek, ha nem tudták eddig, hogy olyan van egy katasztrófa sújtotta körzetben, aki fontos nekik.

A Safety Check azonban egy dolgot még elért: nagyon sokunknak közel hozta a párizsi tragédiát.
Sokan kaptak a világ minden részén értesítést, ami arról tájékoztatta őket, hogy minden rendben van egy ismerősükkel. Ez egyben megnyugtató is, de azt is megmutatja, milyen sokakat érinthet legalább közvetett módon egy ilyen esemény.
Ezt azóta a Facebook számszerűsítette is.

4,1 millióan használták arra a Safety Check funkciót, hogy visszaigazolják biztonságban vannak.
Ennek segítségével pedig 360 millió Facebookozó kapott (megnyugtató) értesítést.

Ezek az arányok is elgondolkodtatóan mutatják, hogy mennyire kicsi világban élünk, és mennyire könnyen érinthet mindenkit az, ami a világ másik felében történik.

A Safety Check tehát valós segítséget nyújthat, a a profil fotó csere esetén inkább virtuális megoldásoról van szó, ami konkrétan semmit nem old meg. Arra még is jó, hogy megmutassuk, mi fontos nekünk, és ezzel az ismerőseink figyelmét is ráirányítsuk egy ügyre. Sokan azt kérik a Facebooktól, hogy tegye mindenki által használhatóvá a profil fotó átszínező eszközét, amivel bárki létrehozhat egy ügyet.

Addig is, amíg erre nincs központi lehetőség (ha lesz egyáltalán) vannak megoldások, amik segítenek ebben. Például ezzel az eszközzel tetszőlegesen választhatunk zászlót, sőt, akár kettőt is megjelölhetünk.
Ha pedig elkészült, akkor azt fel tudjuk tölteni a profilképünknek is.

Nem kell a Facebookra várni, ha olyan ügy van, amit a profilképünk megváltoztatásával akarunk támogatni. Akár két ország iránt is kifejezhetjük a szolidaritásunkat egyszerűen, vagy örülhetünk a magyar foci válogatott győzelmének is ilyen módon.
Nem kell a Facebookra várni, ha olyan ügy van, amit a profilképünk megváltoztatásával akarunk támogatni. Akár két ország iránt is kifejezhetjük a szolidaritásunkat egyszerűen, vagy örülhetünk a magyar foci válogatott győzelmének is ilyen módon.

Bár kicsit macerásabb, mintha ezt a Facebook megoldásával tettük volna, de így a Francia zászló mellé, vagy helyette lehet választani a szíriai, a libanoni, vagy akár az orosz lobogót ha együttérzést akarunk kifejezni, vagy akár a magyar zászlót, ha a tegnapi foci EB selejtező eredményét szeretnénk ünnepelni.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük