Sávszélességhez igazított Facebook hírfolyam algoritmus

A Facebook megint fejlesztett egy kicsit a hírfolyam algoritmusán: ezúttal a böngészési élményt igazították a felhasználók sávszélességéhez. A cél az, hogy a hírfolyam böngészése minél gördülékenyebb legyen bármilyen sebesség esetén.
A cikkükben jó részletesen leírják, de a lényeg a következő:

  • ha olyan lassú internet kapcsolaton Facebookozunk, ahol már nem töltődnek be a videók, akkor a hírfolyamban kevesebb videó fog megjelenni
  • amikor gyengébb internet kapcsolatot érzékel a Facebook, akkor először azt a posztot tölti be, amit éppen nézünk, a többit csak akkor, ha az első már betöltődött.
  • a képformátumnál áttértek a progresszív JPEG-re, ami azt jelenti, hogy gyenge kapcsolatnál először egy gyengébb minőségű, szemcsésebb kép jelenik meg, ami aztán kiélesedik. Így nem egy üres fehér kockát kell nézegetni addig, amíg be nem töltődik a kép.
  • ha annyira gyenge az internet kapcsolat, akkor a régebbi posztokat hozza elő a Facebook, hogy addig is legyen mit nézegetni. Azokat, amiket korábbi böngészés alkalmával már letöltött, és eltárolt a memóriába. Amikor visszaáll a sebesség, akkor betölti az újakat.
    Gyakorlatilag internet nélkül is tudunk Facebookozni.

Örülünk, hogy a Facebook mindent megtesz, hogy az információ éhségünk, és a közösségi média iránti igényünk bármilyen körülmények között kielégüljön. 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük