F8: Újdonságok a Facebooktól: Messenger, panoráma videók, pluginek…

A Facebook ismét megpróbálja megölni az e-mailt, újra feltalálta a megosztás gombot, összekapcsolódik a garázskapunkkal, és panoráma videókat rak a hírfolyamunkba.
Ezek a nagyobb dolgok a közül a 25 újdonság közül, amit Mark Zuckerberg és kollégái jelentettek be az F8 fejlesztői konferencián. …és még nincs vége a rendezvénynek.

Nézzük sorban!

A Facebook család fejlesztői konferenciája elsősorban a fejlesztőknek mutatja be az újdonságokat, de az itt bejelentett dolgok a felhasználókat és a marketingeseket is komolyan érintik természetesen, ezért most több posztban fogunk ezzel foglalkozni. Most áttekintjük az F8 első napján bejelentett fontosabb dolgokat.

Először is kezdjük a családdal, ami nem egy félregépelés volt az előző bekezdésben. Mark Zuckerberg a nyitó előadáson többször is így hivatkozott a cégre illetve az alkalmazásokra. Nem véletlenül.
Egyrészt ezt indokolják a számok. A Facebook 1,4 milliárdos felhasználói bázisa mellett ugyanis 700 millió felhasználó használja a csoportokat, 700 millió a Whatsappot, 600 millió a Messengert és 300 millió az Instagramot.

A Facebook alkalmazások családja. Mindegyiknél szép szám van...
A Facebook alkalmazások családja. Mindegyiknél szép szám van…

Ráadásul ezeknek majd mindegyike egyrészt önálló platform (lesz), másrészt a Facebook arra törekszik, hogy egységesebb élményt nyújtson az alkalmazás család mindegyik tagján keresztül.
Persze ehhez hozzátartozik a fejlesztők és a marketingesek megfelelő támogatása is a másik oldalról.
Hogy ezt hogyan próbálják megvalósítani, azt jól mutatja az újonnan bejelentett megoldások sora:

Messenger Platform: az egyszerű üzenetküldő szolgáltatást megnyitotta a Facebook a partnerek előtt (ahogy erről múlt vasárnap írtam).
Alkalmazásokat lehet bele integrálni, amik segítségével már nem kell szövegre, képekre, videókra és matricákra hagyatkozni a kommunikációnál.
Gifek, felturbózott videók, mémgenerátorok sora várja, hogy bevessük őket a beszélgetésünk közben.

Business on Messenger: egy fokkal talán izgalmasabb ez az irány. A cégek és az ügyfeleik lehetőséget kapnak arra, hogy a vásárlás után a Messengerbe folytassák a kommunikációt. Pl. ha valaki megrendel valamit egy webáruházba, Messengerbe fogja kapni az értesítést a megrendelés állapotáról, és itt tud módosítani vagy reklamálni is. Ezzel egy magasabb szintre emeli az ügyfélszolgálati kommunikációt a Facebook.

Új megosztási formátum: a Facebook alkalmazásaiban (a család tagjaiban) hamarosan mindenhol ugyanabban a formátumban tudjuk megosztani, amit szeretnénk.

Facebook Analytics for Apps: ingyenes elemzés segíti az alkalmazásfejlesztőket abban, hogy jobban megértsék azt, hogyan használják az emberek az alkalmazásaikat a különböző eszközökön.

LiveRail: mobil alkalmazások kiadói használhatják a Liverail platformját a videó és display hirdetéseik kezelésére. Plusz a Liverailen belül használhatók lesznek a Facebook célzási megoldásait a jobb eredmény elérése érdekében.

Dolgok internete: a Facebook fejlesztői nyelve a Parse segítségével mostantól olyan eszközökre is lehet fejleszteni, mint pl. egy garázsnyitó vagy egy okoskarkötő.

Közösségi pluginek: a frissített közösségi pluginek megjelenése és felhasználói élménye javult mobil környezetben, plusz egységesebb élményt nyújtanak. Például a kommet plugin nem csak új megjelenést kapott, hanem hozzászólás tükrözést is, ami azt jelenti, hogy egy hozzászólás nem csak egy weboldalon jelenik meg, hanem a hozzátartozó Facebook posztban is.
Nagy hiányt pótolt a videók terén is a Facebook. Megjelent ugyanis a beágyazható videó lejátszó. Ismét egy ledolgozott lépés a YouTube üldözésében

Panoráma videók jönnek a hírfolyamba: a hírfolyamba támogatni fogja azokat a panoráma videókat, ahol menet közben tudjuk változtatni azt, hogy mit nézünk. Egy lépés a Facebook által felvásárolt virtuális valóság szemüveg az Oculus Rift irányába.
Mark Zuckerberg szerint a kommunikáció evolúciójának következő lépése a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság, ezért kezd el nyitni ebbe az irányba is a Facebook.

Ez volt az első nap, a fontosabb témákról fogok még írni, és a következő nap eseményeit sem hagyom szó nélkül. De mondjátok el bátran Ti is, hogy mit szóltok ezekhez az újdonságokhoz!

 

 

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük