5 tipp a sikeres közösségi marketignhez

Mindannyian tudjuk, hogy a közösségi média milyen fontos, és hogy ez egy része marketingtervünknek.

Nemrégiben találtunk egy 5 pontból álló cikket, amely összefoglal néhány szempontot, amit érdemes figyelembe venni. Ezt egészítettük ki saját tapasztalatainkkal.

A közösségi média elméletileg nagyon egyszerű: megosztasz információkat, beszélgetsz emberekkel, kialakítasz egy bázist, egy baráti kört és máris közösségi média szakértő lettél!

Nézzük most ezt az 5 tippet:

1.    tipp: fókuszálj!

Fókuszálj!
Fókuszálj céljaidra!

Ez az első számú tanács. A közösségi médiában a legfontosabb, hogy meghatározd a céged fókuszát, a célokat, amelyeket erőfeszítések mellett is véghez viszel.

  • Szeretnéd, hogy forgalmasabb legyen a blogod?
  • Több ügyfelet szeretnél a helyi üzletednek?
  • Szeretnél ügyféllistát építeni?
  • Ügyfélszolgálati tevékenyéget vinnél a Facebookra?
  • Termékértékesítést támogatnád?
  • Marketingköltséget csökkentenél?

Mindegyikhez tudod használni a közösségi médiát, de mindegyik esetében egy kicsit más megközelítésből kell elindulnod és más eszközöket kell használnod.
A lényeg, hogy mindig maradj a kijelölt úton, hogy elérd a célod.
És egyáltalán: mindig tudd, hogy mi a célod!

Akár írd ki a célodat a képernyővédődre, vagy egy post-itre, amit a monitorod szélére ragasztasz, de legyen a szemed előtt, mert ez segíteni fog a fókuszálásban és a nehéz helyzetekben is.

2.    Tipp: ossz meg és uralkodj!

A közösségi média segítségével mindent meg tudsz osztani. A fontos, hogy megnyerd az embereket az általad megosztott információkkal, és elérd, hogy ők is megosszanak veled dolgokat. Aktivizáld őket!

Kommentelj, kérdezz, válaszolj, mesélj el egy viccet. A lényeg, hogy érezzék, hogy tényleg ott vagy, beszélgess velük, beszéltesd őket!

Ha beszélgetsz a rajongóiddal, követőiddel (akik a vásárlóid és a potenciális vevőjelöltek is egyben!) eléred, hogy ne egyszerű értékesítőként tekintsenek rád, ráadásul jó ötleteket kaphatsz a marketinghez vagy a termékfejleszéshez is.

Mi lehet az oka annak, ha rajongóid nem osztják meg a tartalmaidat? Kattints ide!

3.    Tipp: építs közösséget!

Építs közösséget!
Építs közösséget!

A közösségi média segítségével egy közösséget építhetsz ki. Azt azonban ne várd, hogy ez a közösség egy nap alatt fog létrejönni! Ehhez idő kell.

Ha az emberek észreveszik, hogy mindig nagyszerű dolgokat osztasz meg, mindig elérhető vagy (tehát nem kell napokat várni a válaszodra), kész vagy segíteni, ha szükség van rád, akkor közel kerülnek hozzád, és a közösséged részeivé válnak.
A közösségben pedig nagy erő van: akár kérés nélkül ajánlanak téged, vagy megvédenek a támadásoktól is. Hogyan tudod elérni, hogy sokan beszéljenek az oldaladról? Olvasd el erről írt cikkünket!

4.    Tipp: a kevesebb több

Amikor megosztasz infokat az oldaladon, tartsd szem előtt, hogy ne halmozd el rajongóidat újdonságokkal. Hagyj időt, hogy feldolgozzák az új dolgokat, reagáljanak rá.

Legyen egy korlát, hogy mennyit ossz meg egy nap. Ez a szám az oldal témájától, a cég profiljától függ. Ezt ki kell tapasztalnod. Itt olvashatsz további tippeket!

Megosztásoknál érdemes néha személyesnek lenned. Ezt úgy értjük, hogy ossz meg saját élményeket, érzelmeket. Persze ezt se vidd túlzásba, de ez bizalmat kelt a rajongóid körében, ha megismernek Téeged, ha megismerik a cégedet. Ez a legjobb mód, hogy közelebb kerüljenek hozzád a rajongóid.

5.    Tipp: legyél segítőkész!

Fontos, hogy legyél segítőkész és támogatásra kész, ha a rajongóidról van szó. Ebben az esetben hozza meg a korábbi pontokban ismertett munka a gyümölcsét.

Ha kérdésük van, válaszolj.
Ha kérésük van, tedd meg a tőled telhetőt.
Ha negatív hozzászólásuk van, azt se hagyd válasz nélkül!

Az is fontos, hogy mennyi idő alatt reagálsz, és ne felejtsd el, attól, hogy valaki mondjuk a Facebookon ismert meg, de e-mailben keres fel, nem pedig az üzenőfalon teszi fel a kérdéseit, nem szabad elfelejteni reagálni rá.
Olvass további tippeket arról, hogyan szerezz több lájkot Facebook oldaladnak! Kattints ide!

Hasznosnak találtad ezt az 5 tippet? Akkor nyomd meg a like gombot, vagy adj rá egy +1-et.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük