Amit soha nem fogsz elolvasni (pedig nem ártana)

A Facebook hamarosan frissíti a használatára vonatkozó dokumentumok nagy részét. Ami külön jó (nekünk) az az, hogy a legtöbb magyarul is elérhető. Persze az új szabályzatok még nem véglegesek, itt várják a javaslatokat és az észrevételeket november 20-ig.

A frissítés azért is jó, mert sokkal áttekinthetőbb felületeket, és jobb magyarázatokat kapunk, amik segítenek megérteni, hogyan gyűjt adatokat rólunk a Facebook, hogyan használja azokat, és mi mit tehetünk az adataink védelmében. Külön jó pont, hogy mindezt érthető, emberi nyelven teszi meg.

Legalább a bal oldali blokkot érdemes elolvasni az adatfelhasználási szabályzatban. Ha hirdetsz azért, ha csak felhasználó vagy, akkor pedig azért.
Legalább a bal oldali blokkot érdemes elolvasni az adatfelhasználási szabályzatban. Ha hirdetsz azért, ha csak felhasználó vagy, akkor pedig azért. Ugyanis ezekből a pontokból kiderül, hogy mennyi mindent tud rólad a Facebook. Sokkal többet, mint amennyit valószínűleg szeretnél, hogy bárki tudjon rólad.

Mik azok, amiket érdemes (lenne mindenkinek) átnézni:

Adatfelhasználási szabályzat
Milyen adatokat gyűjt rólunk a Facebook, hogyan használja, mit kezdjünk mi az adatokkal, stb.

Adatvédelmi alapok
Mit láthatnak rólunk mások, hogyan tudnak velünk kapcsolatba lépni, mit látunk mi?

Felhasználási szabályzat (angol)
A Facebook általános szabályzata.

Cookie szabályzat (angol)
Különböző adatgyűjtési technológiákat ismertető szabályzat.

Hirdetések kezelésére vonatkozó információk (angol)
Itt mesélik el a felhasználóknak, hogy mit adnak oda a hirdetőknek és mit nem, plusz azt is, hogyan lehet bizonyos hirdetésektől megszabadulni.

Bővebben a hirdetésekről (angol)
Ez is a Facebook hirdetési rendszerét ismerteti a felhasználóknak, sokkal részletesebben, mint az előző.

Ha mást nem, az adatkezelési szabályzatot fusd át szerintem, mert nem árt tisztában lenni azzal, hogyan teszi pénzzé a Facebook azokat az információkat, amiket rólad gyűjt. 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük