Mit tud rólad a Facebook? (Spoiler: mindent)

facebook-adatgyujtesEzzel a témával egyszerű dolgom van, ugyanis elő kell csak venni a Facebook új Adatfelhasználási szabályzatát, és kimásolni belőle azt a részt, ahol leírja, hogy milyen jellegű adatokat gyűjt rólunk.
Ezekkel a témákkal nem csak felhasználóként érdemes megismerkedni. A Facebookon hirdető cégek számára is fontos információk vannak a sorok között.

Következzen hát egy felsorolás, ha mélyebben érdekel a dolog, olvassátok el az eredetit (akár magyarul is).

Milyen adatokat gyűjt rólad a Facebook?

  • A műveletek, amelyeket végrehajtasz, illetve az információk, amelyeket megadsz.
    Az alap: név, életkor, stb. Plusz a feltöltött fotók, fájlok készítési ideje, helye. De ide tartozik az is, hogy merre jársz a Facebookon, mit nézel meg, milyen gyakran. (Pl. az excsajok/expasik adatlapjain eltöltött idő.)
  • A műveletek, amelyeket mások hajtanak végre, illetve az információk, amelyeket megadnak.
    Például amikor téged ábrázoló fényképet osztanak meg, üzenetet küldenek neked, illetve feltöltik, szinkronizálják vagy importálják az elérhetőségi adataidat.
  • A közösségeid és kapcsolataid.
    Milyen emberekhez és csoportokhoz kapcsolódsz, például hogy kivel kommunikálsz a legtöbbet, vagy melyik csoportban szeretsz dolgokat megosztani. Emellett gyűjtik az elérhetőségi adatokat, például ha címjegyzéket töltesz fel.
  • A fizetési műveletekkel kapcsolatos információk.
    Például amikor valamit veszel a Facebookon, egy játékban vásárolsz valamit, vagy adakozol. A Facebook gyűjti például a hitel- vagy betéti kártyád számát és más kártyaadatokat, az egyéb számla- és hitelesítési adatokat.
  • Eszközökkel kapcsolatos információk.
    Számítógépekről, telefonokról vagy más eszközökről (illetve ezekkel kapcsolatban), amelyeken a Facebook szolgáltatásait telepíted vagy eléred. Például:  operációs rendszer, a hardver verziója, az eszközbeállítások, akkumulátor és jelerősség, valamint készülékazonosítók. Akár konkrét földrajzi helyadatok (GPS-, Bluetooth- vagy WiFi-jelek alapján). Az internetkapcsolatra vonatkozó adatok – például mobilszolgáltatód vagy internetszolgáltatód neve, a böngésző típusa, nyelve, az időzóna, a mobiltelefonszám és az IP-cím.
  • A szolgáltatásainkat használó webhelyekről és alkalmazásokból származó információk.
    Olyan webhelyekről és alkalmazásokból származó adatok ahol például a Tetszik gomb vagy a Facebook-bejelentkezés van.
  • Külső partnerektől származó információk.
    Például hirdetőktől kaphat adatokat a Facebook rólad és a tevékenységeiddel kapcsolatban.
  • Facebook-vállalatok.
    Azok a cégek illetve szolgáltatások, amiknek a tulajdonosa a Facebook. Pl. WhatsApp, Instagram, stb.

Mire használja a Facebook az összegyűjtött adatokat?

Két dolog van, amire mindenki gondol: a testreszabott információk megjelenítése és a hirdetések. Valójában ennél sokkal többmindenről van szó.

  • Szolgáltatások nyújtása, ki- és továbbfejlesztése.
    Például javasolhatja a Facebook, hogy ismerősöd jelöljön meg téged egy képen annak alapján, hogy összehasonlítja az ismerősöd képeit azokkal az adatokkal, amelyeket a profilképeid, illetve a többi olyan fénykép alapján állított össze, amelyeken megjelöltek téged.
    Amennyiben helymeghatározási adatokkal rendelkezik a Facebook, azokat felhasználja arra például, hogy  megkönnyítse a helyekre történő bejelentkezéseket, helyi eseményeket vagy akciókat keressen az adott területen, vagy hogy közölje az ismerőseiddel, hogy a közelben vagy. Meg persze arra, hogy lokalizált hirdetéseket mutasson meg Neked.
    Felméréseket és kutatásokat végez a Facebook. Lásd a nagy port kavaró nyári esetet.
  • A veled folytatott kommunikáció.
    A rólad szóló információk felhasználásával küld neked a Facebook marketingcélú közleményeket, így kommunikál veled szolgáltatásairól.
  • Hirdetések és szolgáltatások megjelenítése és mérése.
    A Facebook szolgáltatásaiban és azokon kívül is az érdeklődésednek megfelelő hirdetéseket tudja megjeleníteni neked, valamint méri a hirdetések és szolgáltatások hatékonyságát.
  • A biztonság elősegítése.
    A Facebook nagy erőfeszítéseket tesz fiókod védelme érdekében, ebből a célból mérnöki munkacsoportokat, automatizált rendszereket, valamint titkosítást, gépi tanulást és más fejlett technológiákat is alkalmaz.

Most már tudod, hogyan fordulhat elő, hogy a Facebook többet tud rólad gyakorlatilag bárkinél. Megnyugodtál? 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük