A Meta szerint a jövő: kevert valóságba ágyazott mesterséges intelligencia

Kis csúszással indult a Meta Connect, ahol a cég bemutatta azokat a technológiákat, amik szerinte a jövőt formálják. Ezekben tulajdonképpen kevés meglepő volt, mégis izgalmas képet festettek együtt.
Miért volt kevés a meglepő dolog?

Quest 3: kötelező szint, de mégis izgalmas

Bemutatták a Meta Quest 3 virtuális valóság headsetet, amiről tulajdonképpen mindent tudtunk, hiszen úgy beijedt a cég az Apple Vision Pro hírétől, hogy már hónapokkal előtt leleplezték.
Ennek ellenére elég impresszív a Quest 3, hiszen kicsi, jó minőségű, és egyaránt felkészült a virtuális valóságra és a kevert valóságra is.

Lehet használni játékra, kommunikációhoz, munkára, sportra… szóval elég sok területen, ráadásul az ára sem olyan vészes. Mármint ha azt az 500 dolláros indulóárat a Meta Quest Pro 1500 dolláros vagy az Apple Vision 3500 dolláros árához viszonyítjuk. De tulajdonképpen egy közép kategóriás új okostelefon kerül már 500 dollárba, szóval tényleg egyre több embernek elérhető egy ilyen kütyü.

Már most is a Meta a piacvezető a VR headsetek területén, ezzel az eszközzel valószínűleg tovább tudja a részesedését.

Mesterséges intelligencia: gyorsan behozza a lemaradását a Meta?

A Meta évek óta élen jár a mesterséges intelligencia alkalmazásban, hiszen például az algoritmusokban, a moderációban, a kiterjesztett valóságot kínáló Spark platformban is használják régóta. A publikus kép és szöveg generálásban mégis le vannak valamelyest maradva. A nyáron publikált Llama 2 modellel elkezdtek ugyan felzárkózni, de igazából most mutatták be az elképzelésüket arról, hogy mire számíthatunk a Meta platformokon mesterséges intelligencia fronton.

Ezekről lesz még szó más cikkekben részletesen, de azért fussunk át a legfontosabb dolgokon:

  • Általános mesterséges intelligencia asszisztens Meta AI néven: WhatsAppon, Instagramon, Messengeren a Quest 3-on és a Meta RayBan okosszemüvegen elérhető szöveg alapú megoldás, amelyik a Bing keresőjét használva tud válaszolni a kérdéseinkre.
  • Mesterséges intelligencia profilok saját karakterrel különböző élethelyzetekhez: a Meta abban hisz, hogy különböző élethelyzetekhez különböző MI megoldások kellenek, ezért készített 28 különböző MI karaktert többségükhöz egy celeb vagy egy influendszer adta az arcát és a személyiségét. Velük lehet beszélgetni különböző témákban, például főzéssel, utazással vagy divattal kapcsolatban, Snoop Dog ihlette Dungeon Master karakter például szerepjátékokban segít. Egyébként létrehoztak mindegyik karakternek Facebook és Instagram oldalakat is. Tulajdonképpen olyanok ezek a karakterek, mint amikor valaki a ChatGPT-be beírja, hogy milyen szerepkörből adjon válaszokat az MI. De itt sokkal specifikusabban vannak tanítva, ráadásul a szöveges válasz mellett arckifejezéseket is mutatnak, később pedig hangban fognak válaszolni.
  • AI studio: egy mesterséges intelligencia fejlesztői platform, amivel a saját MI karaktereiket is fejlesztették. Ezzel tudnak majd a cégek saját MI-ket fejleszteni, saját adatok alapján betanítani a saját MI-t, később akár programozói tudás nélkül.
  • MI matricák: csevegések során készíthetünk MI segítségével egyedi matricákat, amitől a Meta szerint jobban ki fogjuk tudni fejezni az érzéseinket.
  • Képgenerálás MI-vel: a Midjourney-hez és a Dall-e-hoz hasonló megoldás, de a Meta AI-ba építve.
  • Képszerkesztés MI-vel: saját fotókat lehet majd felpimpelni más stílusban (sok jelenlegi TikTok filterhez hasonlóan), vagy éppen leválasztani a hátteret, amit majd mással helyettesíthetünk.

Szóval van – pontosabban hamarosan lesz- egy rakat MI eszköz, majd meglátjuk, melyik mennyire lesz valóban hasznos.

A nap meglepetése: a Meta RayBan okosszemüveg új verziója

A Meta a RayBan-nel közösen készített már egy okosszemüveget, ami szinte csak annyit tudott, hogy fényképet és videót készített, ha megérintettük a keretet, és le tudta játszani a telefonunkról a zenéket és a podcasteket.

Tulajdonképpen az új verzió sem tud elsőre többet: javult a kamera, a hanglejtátszás és a videófelvétel, plusz lehet vele live stream-et közvetíteni.
Amitől mégis izgalmas az az, hogy megkapta (meg fogja kapni) a Meta mesterséges intelligenciáját, vagyis ha valaki hordja a szemüveget és bemondja a „Hey Meta” parancsot, akkor a szemüveg válaszol a kérdéseire. De az izgalmas az, hogy nem csak a kérdésekre ad választ, hanem ehhez felhasználhatja a szemüvegbe épített kamera képét is. A válasz pedig a fülünkbe érkezik, hiszen a szemüvegbe (és gondolom a hozzá kapcsolódó mobil appba) épített MI elduruzsolja a kérdésünkre a választ.

Ez egy új és izgalmas megközelítés, hiszen attól még messze van a technológia, hogy egy szemüveg méretű vékony keretbe kerüljön bele a kevert valósághoz szükséges videó technológia (nem véletlenül olyan vastag a Quest 3, ami tulajdonképpen már vékonynak számít). Viszont a hang feldolgozása és lejátszása sokkal helytakarékosabb hardverrel is megoldható lenne.

Ha a szemüvegbe épített MI valóban olyan könnyedén működik, mint ahogy ezt a demóban láttuk, nagyon izgalmas eszközt készített a Meta és a RayBan.

A kötelező elemek ellenére érdemes volt ez a Meta Connect, bár könnyen lehet, hogy nem egy hamar fognak eljutni hozzánk a bemutatott megoldások nagy része. Mindenesetre alig várom, hogy kipróbáljam őket.