Figyelj: nyugdíjazza a Facebook a Kódgerneátort!

Megszűnik a Kódgenerátor (code gereator) ha használod, fontos, hogy változtass a beállításaidon, nehogy komoly gondba kerülj!

A kétfaktoros hitelesítés nagyon fontos eleme az online védekezésnek. Hiszen így nem csak a felhasználói név – jelszó páros kell a bejelentkezéshez, hanem egy plusz, ettől független elem is. Így nagyobb biztonságban vannak a különböző platformokhoz kapcsolódó fiókjaink.

A Facebook egyik megoldás a kétfaktoros hitelesítésre a Kódgenerator, amelyiket a mobil alkalmazásukba építettek be évekkel ezelőtt. Ez nagyon egyszerű megoldás volt, hiszen a mobilon szinte mindenkinek fent van a Facebook app, a mobilját egyre több ember védi komolyabban, ráadásul azt nem használja más rajta kívül.

Így ha egy új eszközről (új laptop, internet kávézó, stb.) akart bejelentkezni, akkor a jelszó megadás után egyszerűen tudta hitelesíteni magát a Facebook App, illetve a hozzá kapcsolódó Code generator segítségével.

A beépített megoldás megszűnik, de a kétfaktoros hitelesítés továbbra is fontos lesz a Meta fiókoknál. Amit javasolnak helyette:

  • külső hitelesítő alkalmazások (pl. Google Authenticator)
  • SMS
  • E-mail
  • hardveres biztonsági kulcs

Miért fontos ez, és mit tegyél?

Ha használod a Facebook Code Generatort, nagyon szuper, de ha csak ezt használod, akkor ideje frissíteni a beállításaidat.
Ugyanis előfordulhat, hogy ha megpróbálsz bejelentkezni a Code generator leállítása után, és már nem lesz meg a másodlagos hitelesítés, akkor nem fogsz tudni visszalépni a fiókodba.

Éppen ezért azt javaslom, hogy látogasd meg a Facebook fiókod beállításainál a biztonság és bejelentkezés részt, és adj hozzá minél több hitelesítő eszközt!
Add meg a telefonszámod, adj meg hitelesítő alkalmazást, vagy akár hardveres kulcsot is.

Plusz tipp: ha teheted, ne csak a telefonodon található külső hitelesítő alkalmazást használd!
Több olyan esetről is hallottam az utóbbi időben, hogy egy telefoncsere vagy egy frissítés után valamiért nem fogadta el a hitelesítő alkalmazást a Facebook. Éppen ezért érdemes egy másik eszközre is felrakni egy másik hitelesítő megoldást annak érdekében, hogy megfelelő biztonságban legyél, ahogy egy alternatív telefonszám is hasznos lehet.