A Meta elbocsát 11000 alkalmazottat

Mark Zuckerberg megírta elbocsátó szép üzenetét amiben közölte, a cég 13%-ától megválnak. A 87.000 munkavállalóból 11.000 fogja elhagyni a céget. Ezen felül további intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a cég hatékonyabb legyen. (Nyugi, a metaverzum marad.)

Zuckerberg azt írja, a felelősség teljesen őt terheli:
„A Covid kezdetekor a világ gyorsan áttért az online-ra, és az e-kereskedelem felfutása túlzott bevételnövekedéshez vezetett. Sokan azt jósolták, hogy ez egy tartós gyorsulás lesz, amely a járvány vége után is folytatódik. Én is így gondoltam, ezért úgy döntöttem, hogy jelentősen növelem a befektetéseinket. Sajnos ez nem úgy sikerült, ahogy vártam. Nemcsak az online kereskedelem tért vissza a korábbi trendekhez, hanem a makrogazdasági visszaesés, a megnövekedett verseny és a hirdetésekhez használt adatok elvesztése miatt bevételünk is jóval alacsonyabb, mint amire számítottam. Ezt rosszul értelmeztem, és vállalom a felelősséget.

Ebben az új környezetben tőkehatékonyabbá kell válnunk. Erőforrásainkból több kisebb számú, kiemelten fontos növekedési területet irányítottunk át – mint például a mesterséges intelligencia alapú Discovery Engine, hirdetéseink és üzleti platformjaink, valamint a metaverzumra vonatkozó hosszú távú elképzelésünk. Vállalkozásunkban csökkentettük a kiadásokat, ideértve a költségvetés csökkentését, a juttatások csökkentését és az ingatlanok lábnyomának csökkentését. Hatékonyságunk növelése érdekében átalakítjuk a csapatokat. De ezek az intézkedések önmagukban nem hozzák összhangba kiadásainkat bevételeink növekedésével, ezért meghoztam azt a nehéz döntést is, hogy elengedem az embereket.”

A távozó munkatársakat a cég igyekszik kompenzálni, például mindenki legalább 16 heti bérnek megfelelő alap végkielégítést kap, plusz további két hétnyi összeget minden ott töltött év után, fél évig fedezik az egészség biztosítását, stb.

A hír hatására a Meta részvényei 4.5 %-kal emelkedtek.