Tilos lesz politikai és egyéb érzékeny témák alapján célozni Facebookon és Instagramon. Mit tehetünk?

Január 19-től nem lehet használni azokat a részletes célzásokat, amik érzékeny témákhoz kapcsolódnak a Facebook blogbejegyzése szerint.

Néhány példa amit említenek:

  • egészségügyi kérdések, mint például cukorbetegség, emlőrák
  • szexuális beállítottság, mint például azonos neműek házassága, LMBTQI
  • vallás, egyház, mint például katolikus egyház, zsidó filozófia
  • politikai beállítottság, társadalmi ügyek, politikai szervezetek, politikusok

Ezeket nem lehet majd használni egyik Meta (korábban Facebook) platformon sem, vagyis Facebookon, Instagramon, Messengerben, Whatsappon és Audience Networkon is eltávolítják ezt a lehetőséget. Nyilván amikor majd lehet hirdetni Portálra vagy Oculusra külön, ott ezek már fel sem merülnek majd.

Hogyan tovább?

Mit jelent ez a gyakorlatban? Nem lesznek politikai hirdetések?

Nem ezt jelenti. Politikai hirdetések továbbra is lesznek.
De az ilyen érzékeny témákat nem lehet célzásra használni se politikai kampányokban, se más hirdetéseknél.

Eddig mi volt a szabály?

Eddig, ha például egy civil szervezet a mellrákkal kapcsolatos felvilágosító kampányt szeretett volna futtatni, ki tudta választani a téma iránt érdeklődőket a Hirdetéskezelőben, így pontosan tudott célozni. Ugyanakkor eddig sem lehetet (és továbbra sem lehet) olyan hirdetésszövegeket használni, amikben megjelenik a célcsoport személyes, érzékeny tulajdonsága. Vagyis hiába tudtuk – például az érdekődései alapján-, hogy valaki katolikus hitű, nem írhattuk be a hirdetésbe, hogy „Kedves katolikus barátunk..”
Ezt a továbbiakban sem tehetjük meg természetesen a célzások változásától függetlenül.

Hogyan tovább a hirdetésekkel?

Azoknak, akik valamilyen érzékeny terület iránt érdeklő embereket szeretnének elérni, most nehezebb lesz, hiszen nem tudják a részletes célzásokat használni. Ha ők eddig csak erre hagyatkozta, akkor a hirdetési költségeik emelkedésére, rosszabbul megcélzott célcsoportokra, több moderációs feladatra számathatnak.

Hiszen ha januártól nem tudják pontosan célozni a célcsoportjukat, maradnak a szélesebb célzások, amivel olyanokhoz is eljut a hirdetés, akik nem a célcsoport tagjai. Közülük kevesebben fognak reagálni, drágábbak lesznek a hirdetések. Viszont fognak olyanok is reagálni, akinek egy-egy ilyen téma szúrja a szemét, vagy éppen nem értik. Ők olyan hozzászólásokat fognak írni, amiket gyakrabban kell moderálni.

De mit tehetünk a probléma megoldására?

Milyen lehetőségeink maradtak?

Attól, hogy a részletes célzás lehetőségei csökkennek, nem kell kardunkba dőlni. Ezek néha amúgy voltak elég pontosak. Ha szeretnénk áthidalni ezt a kihívást, akkor megtehetünk pár dolgot (amit egyébként a változástól függetlenül is érdemes):

  • célozzunk lokáció alapon: sok olyan érzékeny ügy van, ahol a tagok lokálisan (is) elérhetők. Ilyenkor célozzunk terület alapon!
  • használjunk aktivitás alapú célközönségeket: célozzunk videó megtekintőkre, Facebook-oldal rajongókra, Instagram-fiókkal kapcsolatos aktivitás mutatókra, stb. Ha olyan témákban kommunikálunk, ami a célcsoportunknak fontos, akkor az aktív követők, megtekintők jó célzási alapot biztosítanak.
  • célozzuk meg a weboldal látogatókat: a weboldalunk, blogunk látogatói szintén az egyik legjobb forrás továbbra is. Persze ez a terület is kihívásokkal küzd, de ha a Facebook Pixel mellé a Konverziók API-t is implementáljuk, elég jó arányban fogjuk tudni elérni a célcsoportunk azon tagjait, akikkel már volt kapcsolatunk.
  • töltsük fel a saját adatbázisunkat: használjuk a célzásra, illetve újracélzásra azokat az adatokat (e-mail címek, telefonszámok, stb.), amit megadtak nekünk az érdeklődőink és a vásárlóink (természetesen csak akkor, ha ehhez is hozzájárultak). Az ilyen adatokkal is pontosan meg tudjuk találni a célcsoportunkat.
  • készítsünk hasonmás célcsoportokat: a weboldal látogatóinhoz hasonlók, a Facebook-oldal követőinkhöz hasonlók, a videó megtekintőkhöz hasonlók eddig is a legjobb célközönségek voltak, gyakran sokkal pontosabban lehetett velük célozni, mint a részletes célzásokkal. Most ezek még fontosabb szerepet kapnak, aki még nem próbálta, itt az ideje!

Nem kell tehát elkeseredni, de az biztos, hogy jobban át kell gondolni a lehetőségeket.
A jó hír cserébe, aki tud az ilyen jellegű szigorításokhoz alkalmazkodni, a végén jobb eredményre számíthat, mint korábban.

Plusz ide is be kell tennem azt, amit minden hasonló cikkhez: itt az ideje a saját adatbázis építésnek, hiszen minden ilyen jellegű változás jól mutatja, hogy nem elegendő csak a közösségi platformok megoldásaira alapozni. Persze az is feladat, hogy meg kell tanulnunk az egyéni célközönségek, a hasonmás célközönségek, a Facebook Pixel és a Konverziók API használatát is.

Az elsőben az Építs Listát Hatékonyan és Biztonságosan képzésünk fog segíteni, a másikban pedig Haladó Facebook és Instagram Hirdetések webináriumunk. Ha eddig gondolkodtál azon, hogy érdemes-e valamelyikhez csatlakozni, itt az ideje, hogy jelentkezz!