5 közösségi marketing tanulság az előválasztásból

Véget ért az ellenzéki előválasztás, ami fontos tanulságokat hordoz minden marketingesnek attól függetlenül, melyik oldal szimpatikus neki politikai szempontból. Lássuk, mit tanulhatunk az elmúlt hetek eseményiből, és abból a 800+ millió forintnyi költésből, amit szeptember eleje óta a két politikai oldal a Facebookon és a Google-ön költött. Politikáról, politika mentesen.

Ha az előzmények, illetve egyes időszakok részletei érdekelnek, nézd meg a korábbi cikkemet itt a blogon, vagy az index.hu-n, esetleg az atv.hu (10.11., 10.19.), a HVG vagy az Euronews interjúját. Most egy összefoglaló következik.

1. Az online hirdetés nem minden

Az ellenzéki pártok tízmilliókat költöttek Facebookon és Google-ön. Még sem az a jelölt nyert egyik fordulóban sem, amelyik a legtöbbet fordított hirdetésekre ezeken a felületeken. A hirdetések mellett az organikus eléréseknek, a virális terjedésnek és az online platformoktól független megoldásoknak is meghatározó szerepe volt.

Mi a tanulság? Az e-mail listák, az offline találkozók, a PR mind fontos a cégek marketingjében is. Keveseknek elég csak az online-ra, vagy csak a hirdetésekre optimalizálni. Szélesebb eszköztárban, komplexebb stratégiában kell gondolkodni. Minél nagyobb, minél fontosabb a cél, annál inkább igaz ez.

2. Célcsoportok eltérően mozgósíthatók

A miniszterelnök jelöltekre eltérő arányban szavaztak online és a sátraknál a különböző régiókban és a különböző életkorú szavazók. Nyilván heterogén célcsoportja volt mindegyik jelöltnek, illetve pártnak, de ez nem csak rájuk igaz.

Szinte minden cég célcsoportja összetett, még akkor is, ha egy szűk szegmensnek értékesít. Ebben az esetben is van 2-3 ügyféltípus, akik ráadásul eltérő tapasztalattal, illetve kötődéssel rendelkeznek. Van közűlük, akiket e-mailben lehet jobban motiválni, van akiket egy jó videós hirdetéssel. Egy biztos: egyfajta marketing eszköz nem képes mindenkit elérni és meggyőzni.

3. Figyeld a piacot és reagálj dinamikusan

A kormányoldal és az ellenzéki oldal eltérő ütemben költött. Nyilván figyelték az eseményeket, az időközi eredményeket és a célcsoport reakcióit.

Te is hagyj tartalékot és mozgásteret a kampányodban, aminek a segítségével rugalmasan tudod változtatni a kreatívot, a kampány struktúrát vagy akár a büdzsét!

4. Elemezd a korábbi kampányok tapasztalatait

Az előválasztás első és a második fordulójában eltérő összegeket költöttek a különböző pártok. Értelemszerűen felmérték az első forduló tapasztalatait, és ennek alapján határozták meg a költségkeretet és a hirdetés intenzitását.

Minden hirdetőnek érdemes levonni a tapasztalatokat a korábbi hirdetési kampányokból, és figyelembe venni azok eredményét. Ennek alapján könnyebben meg lehet tervezni a kreatívokat, a célzásokat és a költségkeretet is.

5. Gyűjts partnereket, építs kiegészítő felületeket

A különböző oldalak céljait nem csak a politikusok és a pártok saját oldalai támogatták. A kormány oldalán véleményvezérek és influencerek, az ellenzéki oldalon inkább média felületek segítettek az üzenetek terjesztésében.

Érdemes minden cégnek a saját fő, márkázott felületei mellett olyan megjelenésekbe is fektetni, amik segítenek a kommunikációs célok elérésében. Ilyenek lehetnek saját, nem márkázott oldalak, blogok, profilok de lehetnek saját, vagy külső influecerek is.

Persze ennek – főleg üzleti kommunikációban – nem az a célja, hogy eltitkoljuk a kilétünket. A cél az, hogy az egyes célcsoportokhoz jobban hozzá tudjuk igazítani a kommunikációs portfoliót.

Ezek voltak hát az ellenzéki előválasztás főbb tanulságai marketing szempontból szerintem. Neked mi jut eszedbe róla – szigorúan marketing szempontból? 😉 Írd meg itt!