Elindult a Facebook Bulletin

A Facebook egy új, különálló platformot indított azért, hogy helyet adjon független íróknak, szakértőknek cikkek és hírlevelek publikálására. Ez a Bulletin, ami kicsit olyan, mintha a Medium.com a Facebook Notes és a LinkedIn cikkek szerelemgyereke lenne egy kis hírlevél küldéssel megfűszerezve.
Igen, jól olvastad: cikkek és hírlevelek. (Vajon a Facebooknál senki nem olvasta, hogy az e-mailezés kihalóban van? 😉 )

A Bulletin egy önálló platform, de persze a Facebook infrastruktúrájára épül: Facebook loginnal is lehet használni, a fizetős tartalmakért pedig a Facebook Pay-en keresztül lehet fizetni. A rendszer célja ugyanis, hogy új monetizációs lehetőséget biztosítson a tartalomkészítőknek. Ráadásul az ígéretek szerint a szerzők 2023-ig a bevételek 100%-át megkapják, csak utána fog a Facebook jutalékot kérni.
Ezen felül a Bulletin integrálva lesz sok más Facebookos megoldással, kezdve a csoporttal és az oldalakkal egészen az olyan új megoldásokig, mint a Live Audio Rooms vagy a podcastek (mármint a podastek a Facebookon belül újak csak természetesen).

Így egy szerző, aki a Bulletin.com-on ír, kap egy saját szerzői weboldalt, ami integrálva lesz a Facebook oldalával, összekapcsolhatja zárt csoporttal, tölthet fel podcastet, kérhet előfizetői díjat a tartalmainak egy részéért és e-mailben is elküldheti az új tartalmait a feliratkozóknak.

Jelenleg csak pár kiválasztott szerző van bent a béta programban, de maga a rendszer minden olvasó számára elérhető. Kíváncsian várom, milyen ütemben fogják bővíteni, és mikor regisztrálhat fel bárki a szerzők közé.