Hundub: lehet-e sikeres a magyar közösségi oldal a Facebook mellett?

Lehet-e sikeres egy új közösségi oldal a Facebook mellett?
Nyilván lehet, elég csak a Snapchatre, a TikTokra vagy a Telegramra gondolni.
Lehet-e sikeres egy magyar közösségi oldal a Facebook mellett, aminek a legfőbb ígérete az, hogy nem cenzúrázzák a posztokat?
Ezzel kapcsolatban azért van fenntartásom. 

A témáról kérdezett az ATV Híradó is, de mivel ott kevés fért az adásba, összeírtam pár gondolatot a témába.

A siker akadálya egyrészt a zárt közösség is lehet akadályozó, tudjuk, a magyar nyelvű piac elég szűk.
Másrészt a politikai cenzúra mentesség önmagában keveseknek vonzó, az oldal üzemeltetők számára viszont kockázatot jelenthet. Hiszen nem csak az önkényuralmi jelképeket tiltják a törvények, hanem például a gyűlöletbeszédet is, ami viszont nagyon gyakran összemosódik valamilyen politikai üzenettel.
Ennek szétválogatásába a Facebooknak is beletörik a bicskája. Hiába moderálják tízezrek a platformot, hiába van “legfelsőbb bírósága” folyamatos támadások érik a céget azért, mert nem lép elég gyorsan az ilyen ügyekben.

Persze a siker attól függ, miben mérjük. Mi a cél?
Ha a Facebookról különböző okokból kitiltottaknak kell egy magyar platform, lazább szabályokkal, akkor lehet siker egy pár tízezres, néhány százezres aktív felhasználói bázis is.
Ha azonban egy több milliós közösséget szeretne létrehozni valaki, akkor valószínűleg többet kell tenni azért, minthogy lemásolja a Facebook korábbi arculatát és a legaktuálisabb szolgáltatásait.

Valami egyedi szolgáltatást, stílust, hangulatot, előnyt kell felmutatni ahhoz, hogy egy új platform sikeres legyen, és ha ez meg is van, akkor sincs egyszerű dolga. Üzletileg sikeressé tenni egy közösségi portált nagyon komoly munka, és a Facebook mellett sajnos keveseknek sikerül. Elég csak a Google+-ra gondolni.

Ettől függetlenül én örülnék, ha kapna egy-két erős kihívót a Facebook, amelyik felpörgetné kicsit a versenyt. Mindamellett, hogy sok sikert kívánok az új hazai kezdeményezésnek, kicsit szkeptikus vagyok a lehetőségeikkel kapcsolatban.

Ti regisztráltatok már, kipróbáltátok?