Hogyan használhatunk zenét a Facebookon?

Változik a Facebookon és az Instagramon a zenék használata október 1-től. …vagy nem.

Körbement a hír az elmúlt napokban, hogy a Facebook szabályzata változik október 1-től, és mindenféle zenét tiltani fognak. Azokat is, amiket előre rögzítve posztoltunk és azokat is, amiket élőben adunk le. Sőt, még azt az oldalt, profilt, vagy csoportot is törölni fogja a Facebook, ami ezeket a zenéket kirakja.

Ha ez így lenne, akkor komoly gondban lennének a zenészek, de rajtuk kívül a cégek, sőt a magánemberek is.
Szerencsére nincs így, de azért nem minden tiszta az ügyben.

Mi változik a zenék kezelésében október 1-től?

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor semmi.
A Facebook zenék kezelésére vonatkozó irányelvei tulajdonképpen 2018-tól változatlanok. Szeptemberben azonban a Facebook külön kiemelte a szabályzataiból a zenékre vonatkozó részt, hogy tisztázza a helyzetet. Nos nem sikerült, mert a „tisztázás” sokakat összezavart, és még többen megijedtek.

Lássuk mi okozott gondot! A Facebook zenékre vonatkozó irányelvében ezt olvashatjuk:

„A zene használata különösen kereskedelmi vagy nem személyes célokra tilos, kivéve, ha Ön megszerezte a megfelelő licenceket.
Nem használhat termékeinken videókat zenehallgatási élmény létrehozásához.
Szeretnénk, ha élvezhetné a család és a barátok által közzétett videókat. Ha azonban a Termékeinken található videókat zenehallgatási élmény megalkotásához használja magának, vagy másoknak, akkor videóit letiltjuk, és oldalát, profilját vagy csoportját törölhetjük. Ide tartozik a Live is.
A jogosulatlan tartalmat eltávolíthatjuk.”

Valóban elég ijesztő ezt így olvasni, de a jelek szerint még sem eszik olyan forrón a kását.
Mi okozhatja a legnagyobb gondot?
Valószínűleg a „zenehallgatási élmény” kifejezés, ami elsőre nagyjából mindenre vonatkozhat.

A jelek szerint azonban ez nem azt jelenti, hogy egy előadó által posztolt saját zenét mi nem oszthatjuk meg újra. Azt sem jelenti, hogy egy előadó nem oszthatja meg a saját zenéjét. Úgy tűnik, a Facebook értelmezésében ez arra vonatkozik, hogy nem készíthetünk olyan élő közvetítést, amire berakunk egy állóképet, a háttérbe pedig elindítjuk a számítógépünkön található zenei könyvtárat hat és fél órán keresztül. Mert valószínűleg nem rendelkezünk a megfelelő jogosultsággal arra, hogy zenéket játszunk le a Facebookon.

Szóval igen, használhatunk zenét, de azért nem minden esetben. Lássunk pár részletet és tanácsot magától a Facebooktól:

„Licencszerződéseink értelmében a Live-közvetítésekben és -videókban korlátozott mennyiségű rögzített zene szerepelhet. Bár licencszerződéseink konkrét rendelkezései bizalmasak, most megosztunk néhány általános irányelvet, amely segíthet jobban megtervezni a videóidat:

  • A történetekben nem vonatkozik korlátozás a zenére, például a hagyományos zenei előadásokra (pl. ha egy élőben játszó előadóról vagy zenekarról készítesz felvételt).
  • Minél több felvett zeneszám szerepel teljes hosszában egy videóban, annál nagyobb az esélye, hogy a videó korlátozott lesz (az alábbiakban írunk bővebben arról, mit jelent az, hogy „korlátozott”).
  • Rövidebb zenerészletek használatát ajánljuk.
  • A videóhoz minden esetben tartoznia kell egy vizuális összetevőnek is; a hangfelvétel nem lehet a videó elsődleges célja.

Ezek az irányelvek egységesen érvényesek az élő és a felvett videókra Facebookon és az Instagramon is, a fiók típusától függetlenül, tehát az oldalakra, a profilokra, illetve az ellenőrzött és a nem ellenőrzött fiókokra is. És bár a platformjainkon közzétett zene már több mint 90 országban elérhető, vannak olyan helyek, ahol még nem. Tehát ha a videódban felvett zene van, előfordulhat, hogy nem használható fel ezeken a helyeken.”

Vagyis ha valaki elmegy egy koncertre, eseményre, aminek az élményét live videóban, vagy sztoriban szeretné megosztani, ezt megteheti. De nem készíthet egy olyan videóklippet, amibe berakja kedvenc Queen számát egy az egyben. Nem készíthetünk azonban olyan élő közvetítést például egy konferenciáról, ahol az előadók között berakunk egy-egy klipet a kedvenc együttesünktól azért, hogy addig se unatkozzanak a nézők.

Ugyanígy nem érdemes azzal próbálkozni, hogy készítünk egy 30 másodperces reklám videót, aminek a hátterébe bevágjuk Shakira legújabb számát.

Viszont egy zenekar rendezhet online koncertet, ahol a saját zenéit adja elő élőben, sőt ezért akár már jegyet is szedhet.

Mit tegyünk, ha szükségünk van zenékre?

A cégeknek tulajdonképpen egyszerű a dolguk.
Tulajdonképpen arra van szükség, hogy olyan zenéket használjunk, amik jogtiszták. Több olyan zenei könyvtár is van, amelyikből válogathatunk ingyen, egyszeri előfizetés, rendszeres előfizetés, vagy alkalmankénti vásárlás formájában. De van a Facebooknak is saját hanggyűjteménye, amiből ki tudjuk választani azokat a zeneszámokat, vagy éppen hanghatásokat, amik tetszenek, és ezeket használhatjuk akár az előrefelvett, akár az élő videóinkban.

Mit tegyenek a zenészek?

Bevallom ezzel kapcsolatban kicsit bizonytalan vagyok, ezért örülök, ha megosztjátok saját tapasztalataitokat és tippeiteket. De ahogy én látom, azok a zenészek, akik a saját dalaikat adják elő például egy online koncert keretében, nincsenek gondban.
Ezt erősíti meg a Facebook szóvivőének nyilatkozata is:

„Bár új irányelvek lépnek életbe a webhelyen októberben, a zenei irányelvek egy ideje érvényben vannak, és nem érintik azokat a művészeket, akik az oldalt koncertek közvetítéséhez vagy zenéjük megosztásához használják.”

Azt tippelem, hogy még azoknak sem lesz gondja, akik például más zenekarok dalait játszák el azon a bizonyos online koncerten, esetleg feltöltenek egy videóklipet, amelyiken ők adják elő valamelyik ismert előadó népszerű slágerét.

Az azonban nem egyértelmű nekem, hogy mi történik a DJ-kel? Mert ott sok esetben olyan zenei alapokat használnak fel, amik önmagukban jogdíjasok. Ezek újrakeverésével, feldolgozásával születik egy új mű.
Nem találtam olyan információt, ami azt tisztázná, hogy erre az esetre milyen korlátozás vonatkozik, vagy vonatkozik-e egyáltalán.

Összefoglalva azt gondolom, jól érthető érdek, hogy a zenéket jogtisztán használjuk fel. Ezt sok esetben viszonylag egyszerűen be lehet tartani. De vannak kérdések és fehér foltok. Szóval ha van kiegészítő információd, vagy véleményed, bátran írd meg a hozzászólások között!