Elhagyhatja a Facebook az Európai Uniót az adatmegosztási korlátozások miatt?

Az eu-s állampolgárok nem férhetnek hozzá a Facebookhoz és az Instagramhoz, ha a cég betartja a fenyegetését. Ugyanis a Facebook egy hivatalos dokumentumban azt helyezte kilátásba, hogy le kell állítani az európai működését, ha az új adatmegosztási elvárások betartására kényszerítik a hatóságok.

A meglepőnek nem nagyon nevezhető, de tulajdonképpen elég erős lépés bekövetkeztéhez hosszú út vezetett. A probléma gyökere az, hogy a felhasználói adatokat a Facebook a „felhőben” tárolja, vagyis különböző szerverközpontokban. Így előfordulhat, hogy egy magyarországi Instagram felhasználó adatai egy oregoni szerveren vannak, egy svéd Facebook felhasználó adatai a malajziai szerverparkban. Sőt egy felhasználó adata lehet akár több helyen is a rendszerbiztonság érdekében.

Eddig ennek az adatvédelmi hátterét az EU-USA adatvédelmi pajzs keretrendszere biztosította, azonban ezt az Európai Bíróság júliusban hatályon kívül helyezte. Így a Facebook nem teheti meg, hogy az európai felhasználók adatait Európán kívül, például az USÁban tárolja. A dolog odáig fajult, hogy a Facebook kilátásba helyezte, hogy az EU állampolgárai számára lehetetlenné fog válni a szolgáltatásaik használata.

Persze több kérdés felmerül ennek kapcsán.
Például megoldható-e ténylegesen, hogy a Facebook az EU állampolgárok adatait valóban csak az Európában található szerverparkjaiban tárolja úgy, hogy a rendszer működőképes maradjon?

De az is érdekes, hogy vajon elmenne-e a Facebook addig, hogy lekapcsolja az egyik legjobb piacát? Ez csak a Facebook platform esetén 410 millió felhasználót jelentene. Az európai piacon egyébként 4,5 milliárd dollárt keresett a Facebook csak 2020 második negyedévében, ami a bevételüknek a 24,1%-a volt ebben az időszakban.

Ugyanakkor az EU is kényes helyzetben találná magát, ha a Facebook platformjai elérhetetlenek lennének az állampolgárai számára. Hiszen nem csak a 410 millió felhasználó jelentős része számára jelentene nehézséget az élet a Facebook, az Instagram, a Messenger vagy a Whatsapp nélkül.
Nem árt tudni, hogy 25 millió eu-s vállalkozás használja a Facebookot üzleti célra (2020. januári adat), akik 208 milliárd eurót kerestek a platform segítségével 2019-ben.
Azt hiszem elég nagy felháborodás lenne az állampolgárok részéről ha megszűnne a kedvenc felületük. Ez pedig valószínűleg az EU-n csapódna le.

Persze azt gondolom, nem kell félnünk attól, hogy egyik napról a másikra lekapcsolják a Facebookot (de persze azért nem árt, ha erősítjük a cégünket, például egy jó hírlevél adatbázissal 😉 ), ugyanakkor izgalmas látni, hogyan fejlődik ez a vita. Ti mit gondoltok? Írjátok le a posztban a hozzászólások között!