Politika VS. Közösségi média?

Manapság már teljesen megszokott, hogy államfők és politikusok napi kommunikációjukhoz és kampányukhoz egyaránt előszeretettel használják a közösségi média csatornákat. Kihasználják annak előnyeit, tömegekhez jutnak így el, nagyon gyorsan. Felhasználják ezeket a csatornákat kampányaikhoz, sőt akár választások is dőlhetnek el így.

Egyre többször fordul elő, hogy egy-egy politikai esemény hirtelen olyan szinten kerül fókuszba a közösségi média által világszerte, hogy szinte kontrollálhatatlan a terjedése. Nyilvánvaló, hogy ezt a csatornák üzemeltetői szeretnék a kezükben tartani. 

Ilyen esemény volt az elmúlt hetekben az amerikai George Floyd halála is, akit egy rendőrtiszt bántalmazott. Az incidens világszerte kiélezte a rasszista ellentéteket, felerősítette a rendőri túlkapások elleni tiltakozást. Hatalmas mennyiségű, már-már irányíthatatlan közösségi média tartalom született a témában. Így az ügy kapcsán kiéleződött az ellentét a politikai oldal és közösségi média csatornák között.

Nyilvánvaló, hogy ezt az egyes csatornák szeretnék a saját érdekük szerint befolyásolni ezen tartalmak terjedését. Először a Twitter lépett fel Trump elnök egyik tweetjénél, ami megsértette a szabályzatukat. Hamis állításokat tartalmazónak jelölték a bejegyzését, ami igen rosszul érintette az elnököt.  Majd folytatódott a harc, mert egy újabb bejegyzést tett ki Trump, amiben a Twitter szerint erőszakra buzdít. Ennél sem törölte a bejegyzést a Twitter, de ellátta egy figyelmeztető jelzéssel, és tiltotta a hozzászólásokat, valamint a megosztást is. Ezeknek egyesek szerint köze lehet ahhoz a tervhez, miszerint az amerikai elnök rendeletben szeretné szabályozni a közösségi médiumok cenzúráját.

Majd a Snapchat is beleállt a harcba – egy a fenti esettel kapcsolatos bejegyzés utána levette az elnök bejegyzéseit a felfedezés részben elérhető tartalmak közül. A fiókot nem függesztették fel, de csak kereséssel érhetőek el ezután az elnök bejegyzései. Ezzel egyértelműen állást foglaltak abban, hogy nem értenek egyet ezek tartalmával. Az elnök kampánymenedzsere pedig egyenesen kiadott egy nyilatkozatot, miszerint a Snapchat Trump riválisát támogatja a választási kampányban.

Úgy néz ki tehát, hogy a harc élesedik, kérdés, hogy ki kerülhet ki belőle nyertesen – mi pedig melyik oldal győzelmével nyerhetünk többet.