A Facebook teszteli a like szám elrejtését

Ausztráliában szeptember 27-étől teszteli a Facebook a like számok elrejtését. Ez azt jelenti, hogy a gomb megmarad, de a visszajelzések mennyisége már nem lesz publikus.
Az ok? A jó digitális közérzet biztosítása.

Néhány hónapja az Instagram kezdte elrejteni a lájkok számát, először Kanadában tesztelve a megoldást, majd további hat országra kiterjedve azt. Mostantól a Facebook platformon kis kísérleteznek azzal a megoldással, hogy nem mutatják meg publikusan, egy posztot hányan lájkoltak.

„Egy korlátozott tesztet futtatunk, ahol a lájkok, a reakciók és a videómegtekintések nem jelenik meg a Facebookon” mondta el a közösségi platform szóvivője a Techcrunch-nak. „Visszajelzéseket gyűjtünk annak érdekében, hogy megértsük, ez a változtatás hogyan hat az emberek élményeire.”

A jobb oldali képen csak annyit látunk: Sean Lin and others. Hiányzik a reakciók mennyisége, bár a hozzászólásoké látható.

Az ok itt is és a Facebookon is tulajdonképpen egyszerű. Több kutatásból is kiderült az, hogy ha azt látjuk, mások több lájkot és visszajelzést kapnak, mint mi, akkor az irigységet szül, és negatívan hat van a digitális jólétünkre. A Facebook már régóta próbál tenni azért, hogy pozitívabb hatással legyenek a platformjai az életünkre, ennek egyik lépése volt az azóta Facebook zéróként elhíresült változtatása. Ennek keretében azokat a tartalmakat kezdték el kiemelni, amik több beszélgetést generáltak. A lájkok számának elrejtése egy hasonló lépés.

A kérdés azért is érdekes, mert a Facebook hírfolyam algoritmusának egyik fontos eleme a reakciók mennyisége. A reakciók számának megjelenítése pedig hatással lehet másokra is. Hiszen ha azt látjuk, egy posztot sokan lájkoltak, vagy sokan szóltak hozzá, az felbátoríthat minket is a reakciókra. De mi történik, ha ezek a számok rejtettek? Mi történik az algoritmussal? Milyen befolyással lesz ez az elérésekre, a posztok terjedésére? Biztos ezekre a kérdésekre is keresik a válaszokat a jelenlegi teszt keretében.

Egyelőre azonban csak tesztelnek, ráadásul, tőlünk távol, korlátozott környezetben, így közvetlenül minket még nem érint ez a dolog. Viszont érdemes elgondolkodni, hogyan hat majd ránk, ha és amikor bevezetik itt is. Ti mit szólnátok hozzá? Tetszene egy lájk szám nélküli Facebook?