Az eltűnő Facebook felhasználók nyomában

Évek óta meg vagyok győződve róla, hogy a Facebook, bármikor egy csettintéssel ki tudná törölni a kamu userek túlnyomó többségét, de ezt azért nem teszi meg, mert biztos lennének ártatlan áldozatok is. Ez pedig komolyabb fejtörést okozna nekik.

Az elmúlt napokban mintha valami hasonló történne, hiszen hétfő óta a legtöbb Facebook oldal rajongói száma csökken, miközben a net tele van panaszkodó magyar felhasználókkal, akiknek a fiókját letiltotta a Facebook, vagy éppen az Instagram. Egyes Facebook oldal funkciók pedig akadoznak. Ilyen például az oldalfigyelő, amelyik véletlenül(?) pont a törlési hullám megindulásával egy időben kezdett el botladozni.

Nem segít a helyzeten, hogy a Facebooktól is ellentétes információk szivárognak ki. Sok kitiltott felhasználónak lehetősége van a személyes azonosítást kérni a visszalépéshez (ami ilyenkor a szokásos eljárás), a HVG azt írja, az értesülései szerint a Facebook szakemberei tudnak már az ügyről, Andris kommentelőnk szerint pedig a Facebook szakemberei azt válaszolták egy chat üzenetben, hogy a rutin eljárás közben ellenőrzik a kamu oldalakat, és törlik azokat.

Ez tehát a rövid összefoglalója az elmúlt 1-2 napnak. De nézzünk kicsit részletesen a dolgok mögé!

1. Tényleg nagy a csökkenés?

Ha megnézzük a legnagyobb hazai oldalakat a Socialbakers segítségével, akkor a következőket látjuk:

  • Norbi Update 1 374 704 -> 1 370 257
  • Tibi atya 1 320 727 -> 1 305 502
  • Kasza Tibi 1 058 613 -> 1 052 046
  • Túró Rudi 1 015 236 -> 1 011 170

Ennek alapján azt mondhatnánk, hogy itt tényleg gond van (még ha nem is nagy), mert mindenki csökkent. De ha megnézzük a másik 6-ot az első 10-ből, akkor azt látjuk, ott növekedés volt. De hasonló helyzetet tapasztalunk más Facebook oldalaknál is: soknál van 0,1% és 0,6% közötti csökkenés (elvétve 1%-ot is elérő eséssel is találkozni), de szép számmal vannak olyanok, ahol növekedés volt az elmúlt napokban (is).

Van csökkenés, de alig látszik a legnagyobb oldalakon.

Gond nincs, de nyilván nem lehet az asztal alá söpörni a problémát. Főleg, mivel tényleg sok felhasználó jelzi, hogy eltűnt a profilja, és feltételezhetjük, hogy nem a kamu profilok üzemeltetői sírnak a leghangosabban.

2. Mi a helyzet külföldön?

Itt már más a helyzet. Szúrópróba szerűen átnézve pár ország (pl. USA, Kanada, Irán, Izrael, Ausztria, Oroszország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) legnagyobb Facebook oldalainak a statisztikáját, azt látjuk, hogy van sokkal vegyesebb a kép. Sok helyen nincs „természet ellenesnek tűnő mozgás”, vagyis ingadoznak le-föl az oldalak. Sok helyen pedig van intenzív csökkenés, de ez nem az elmúlt két-három napban történt, hanem hónapok óta tart. Nehéz megmondani, hogy konkrét tisztogatás van a háttérben, a nagy oldalakat elérő természetes növekedési plafon, vagy a Facebookot esetlegesen elhagyó felhasználók.

3. Mennyi kamu profil van Magyarországon?

Ha már egy helyi ügynek tűnik a kérdés, jó lenne megnézni, mennyiből lehet engedni? Mekkora az a felhasználói bázis, akik „nem baj, ha fogynak”.
A Facebook saját becslése alapján a 2,4 milliárd havi felhasználónak 11+5%-a nem valódi. 11% az ún. duplikált felhasználó, 5% pedig jó, illetve rossz indulatú kamu profil. Persze ez régiónként változik, de ha Magyarországra is elfogadjuk ezeket az arányokat, akkor a hazai 5.5 milliós felhasználói bázist alapul véve ez mintegy 880 000 embert jelent. Vagyis a 0,3% körüli felhasználói bázis csökkenés egyáltalán nem megrázó.

Persze a Facebook számai sok esetben becslések, és érdekes kérdés az is, hogy mikor kezdtek ténylegesen csökkenni a számok és mi okból? Ugyanis tavaly szeptemberben még 5,8 millió hazai user koptatta a legnagyobb közösségi platform bitjeit, ma pedig már csak 5,5 pazarolja itt az idejét a rendszer saját adatai szerint. Tehát könnyen lehet, hogy a fent említett 880 ezer ember jó részét már ledolgozták.

4. Mikor szokta törölni a Facebook a felhasználói profilokat?

Ez talán a legegyszerűbb kérdés: folyamatosan.
Látszik, hogya Facebook igyekszik folyamatosan tisztán tartani a rendszert, és amikor csak lehet be is számol erről. Például május 28-án iráni kamu profilok és oldalak elleni lépéseket jelentett be, május 16-án izraeli odlalak és profilok törölését jelentették be, május 6-án oroszat. És ez csak a május.

Ráadásul azt is elmondta Mark Zuckerberg, hogy – most figyelj – 2018 második negyedévében 1,2 milliárd kamu profilt szűntettek meg. Igen, jól olvastad, de ez még semmi. 2019 első negyedévbében 2,19 milliárdot. A 2,4 milliárd felhasználós rendszernél.

Szóval a Facebook úgy tűnik, megpróbálja tisztán tartani a rendszerét, aminek egy lépése lehet a magyar oldalakon most látott helyzet.

Mit kezdjünk ezzel oldal, vagy csoport adminként?

Ok, szép számok, mit kezdjünk vele?
Nos magunkat megvédeni különösebben nem tudjuk, ha véletlenül jön a kasza, úgy is kívül találjuk magunkat a rendszeren. De pár apró lépést megtehetünk:

  1. Használjunk valós nevet, valódi fotót. Ez megkönnyítheti az azonosítást, ha mégis törölnek minket.
  2. Ne jelöljünk vissza olyanokat, akiket nem ismerünk, illetve engedjük el azokat, akiket csak jófejségből jelöltünk vissza. A visszatérésnél az azonosítás egy pontja lehet, hogy fel kell ismernünk a valódi ismerőseinket.
  3. …és ez a legfontosabb: az oldalainkhoz, csoportjainkhoz legyenek társ adminok teljes joggal! Ne kamu profilok, hanem valódi ismerősök. Ha esetleg a mi profilunk áldozatul esett, akkor is legyen olyan, akiben megbízunk, és tudja kezelni a felületeinket.
  4. Ha pedig elveszett pár felhasználónk, ne bánkódjunk! Ha valóban csak kamu profilokat töröl a Facebook, az még a számainkat is javíthatja, ha nem, és hiba van a rendszerben, úgy is javítani fogják.