Tiltott, Tűrt, támogatott – új Facebook szabályok

Eltávolítás, csökkentés és informálás – ezekkel a lépésekkel igyekszik kezelni a Facebook a platformjain a problémás tartalmakat. Ez érinti többek között a feedeket, a csoportokat és az Instagramot is.

A hétfői live kapcsán írtam félig viccesen, félig kínomban, hogy a Facebook visszatért a szocializmus kultúrpolitikának besorolásához a tiltott, tűrt, támogatott felosztáshoz. Erre megjelent egy hivatalis bejegyzés, ahol gyakorlatilag tényleg ezt írják le. Esküszön nem akartam tippeket adni. 🙂

Komolyra fordítva szót, a Facebook több kategóriába sorolja a tartalmait minden platformján.
A legtöbb tartalommal minden rendben van, ezekkel nincs is elvileg további teendőjük. Ezeket lehet szabadon megosztani, hirdetni, bekerülnek a kereősbe, a felfedezést támogató felületekre. (ez lenne a támogatott tartalom)

A következő kategória az, ami a szabályok határán mozog. Lehet, hogy nincs vele alapvetően gond, de például szexuális töltete van. Az ilyen tartalmak maradhatnak alapvetően a platformon, de lejjebb jelennek meg a feedben, nem lehet őket hirdetni, vagy éppen nem jelennek meg a felfedezést támogató megoldásokban, például Instagramon a Discovery oldalon vagy a követett hashatag oldalakon. (Ez a tűrt.)

A következő kategória pedig az, ami már a szabályoknak semmiképpen nem felel meg. Kattintásvadász, egyértelműen szexuális tartalom, felzaklató tartalom, stb. Ezeket törli a rendszer, amint értesül róla.

Ez az alap, nézzük meg a fontosabb változásokat, mit jelent ez a különböző felületeken! A részletes leírást itt találod, egy más bontásban, mert a Remove, Reduce, Inform felosztás helyett inkább felületekre bontottam a változásokat.

Facebook

  • Új felülettel egészül ki a Közösségi irányelvek oldal, ahol lehet követni a változásokat
  • A hírfolyam algoritmusban megjelenik a Click Gap szignál. Ezzel azokat a weboldalakat igyekeznek kiszűrni, amik aránytalanul sok kimenő kattintást produkálnak a bejövő linkekhez képest, mert a Facebook szerint ez a rossz minőségű tartalom jele.
  • Csökkentik az elérést azoknak a tartalmaknak, amik nem saját tartalmak. Ha például valaki csak úgy megoszt egy tartalmat, amit már sokan mások is megosztottak, de nem tesz hozzá semmi saját értéket, az kevesebb elérést kap.
  • Újabb büntetéseket fognak bevezetni azoknak a tartalomgyártóknak, akik rendszeresen megsértik a szabályokat.
  • A linkeknél megjelenő információs gomb (Webehly névjegye) több részletet fog elárulni a weboldalról. Kiegészül angol és spanyol nyelven egy bizalmi indikátorral is.
  • Több információ kerül az Oldalminőség fülre a Facebook oldalaknál

Facebook csoportok

  • Frissítik a csoportok végrehajtási szabályait, ami azt jelenti, hogy a csoport adminok tevékenységére jobban oda fognak figyelni. Például megviszgálják, hogy milyen tartalmakat engedélyeznek az adminok és a moderátorok. Ez egy kifejezetten erős jel lesz a csoportok működésével kapcsolatban.
  • Bevezetik a Csoportminőség funkciót, ahol át lehet tekinteni, melyik tartalmak felelnek meg a szabályoknak, és mik nem. Ez az adminok számára segítség, hogy lássák, hogyan értékeli a Facebook a csoportjukat.
  • Csökkentik azoknak a csoportoknak az organikus elérését a hírfolyamban, amik rendszeresen osztanak meg fals információkat.
  • Az embereknek lehetőségük lesz letörölni a posztjaikat és a hozzászólásaikat, amikor elhagyják a csoportot.

Instagram

Csökkentik a helytelen tartalmak terjedését. Például a szexuális töltetű vagy provokatív célú tartalmak, amik nem sértik közvetlenül a szabályokat, de a határon mozognak, megjelennek a feedben a követőknek, de nem lesznek megtalálhatók a Discovery felületen sem a hashtag-ek között. További részletek itt.

Messenger

  • Az ellenőrzött oldal jelvény (kék pipa) meg fog jelenni Messengeren is, hogy lássuk, kik a hiteles beszélgető partnerek.
  • Üzenet beállítások opciót kapunk, amivel szabályozhatjuk, hogy az „ismeretlen ismerősök” hogy érhetnek el bennünket.
  • Fejlődik a blokk lista, hogy könnyebb legyen tiltani a nemkívánatos tartalmakat.
  • Jelezni fogják, ha valaki továbbította nekünk az üzenetet, nem pedig maga írta.
  • Itt is megjelenik a webhely névjegy gomb a linkeknél.