A Facebook oldal adminok is adatkezelők?

Múlt héten több portál is lehozta a hírt egy német bírósági döntéssel kapcsolatban, miszerint nem csak a Facebook számít adatkezelőnek, hanem a Facebook oldalak aminjai is:

„A bíróság szerint az, hogy valaki a Facebook által létrehozott platformot és annak kapcsolódó szolgáltatásait használja, nem mentesíti a személyes adatok védelme terén meglévő kötelezettségei alól. Tehát az a tény, hogy az oldal kezelőjének nincs beleszólása az adatkezelési gyakorlatba, nem jelenti azt, hogy nem felelős azért, amennyiben igénybe veszi a platformot.” Forrás: index.hu

A döntés meglepő, hiszen mi, adminként keveset tudunk tenni az adatvédelem terén, hiszen nem tudjuk eldönteni, milyen cookie-kat telepítsen a Facebook, miközben valaki az oldalunkat olvassa. De a fenti idézet szerint még is ezt kell tudomásul venni.

A Facebook válasza

Ma megérkezett a Facebook hivatalos válasza is az ügyben. A linkre kattintva el tudjátok olvasni, most csak a lényeget írom ide.

A Facebook közleményének az eleje összefoglalja az ügyet, és kiemeli, hogy egy 2011-es esetről van szó, azóta pedig sokat változtak az oldalak, nem mellesleg a jogi környezet is. A számunkra fontos dolog ez után jön.

A Facebooknál megértik, hogy a döntés aggodalmakat okoz azoknál, akik az EU-n belül Facebook oldalakat hoznak létre és szeretnének megfelelni a jogi környezetnek. Ezért a Facebook megteszi a szükséges lépéseket.

Azt is megértik, hogy nem nagyon van értelme annak, hogy a Facebook és az oldalak adminjai egyenlően osztoznak a Facebook által végzett adatfeldolgozás felelősségében, és ezt alapvetően a bíróság is elismerte. Éppen ezért a Facebook hamarosan frissíti a megfelelő szabályzatait annak érdekében, hogy tisztázza, a felelősségi kérdéseket és megkönnyítse a jogi megfelelést. Hamarosan jönnek a részletekkel, addig is az emberek tudják nyugodtan használni az oldalakat.

A többi csak a szokásos szöveg arról, mennyire elkötelezett a Facebook a szabályok betartásában.

Konkrét válasz nincs tehát, várhatjuk, amíg frissülnek a szabályzatok, de könnyen lehet, hogy ennek a lépésnek is lesznek olyan következményei, ami egy újabb funkciót vesz el a cégektől, ahogy ez megtörtént az elmúlt hónapokban többször is.

Mit gondoltok az ügyről?

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük