5 tanulság a 2018-as választás közösségi marketing kampányaiból

Véget ért a 2018-as választási kampány, amiben elvileg minden jól használható eszközt és felületet bevetettek a pártok (és a marketingeseik). Nézzük, milyen Facebook (közeli) megoldásokat leshetünk el tőlük, amit érdemes a cégeknek is használni. Ehhez sokat segítettek a Közösségi konditerem Facebook csoportunk tagjai, akikkel hetek óta gyűjtjük a politikai hirdetéseket.

1. Hirdetési kampányok felépítése: ütemezett célzások és üzenetek

Minden párt használt hirdetéseket a közösségi médiában, ez nem kérdés. Facebook, YouTube, Messenger… természetesen mindenhol jelentek meg hirdetések. Amit itt többek között érdemes ellesni az az ütemezés és  a felépítés.
Természetesen nem egy üzenet, nem egy célzás, nem egy felület volt amit használtak a pártok.
A kampány első szakaszában a különböző üzeneteket, különböző célzásokkal igyekeztek eljuttatni a szavazókhoz.

Igyekeztek földrajzi célzásokkal is szelektálni, így a helyi jelölteket, helyi témákat csak azoknak próbálták megmutatni, amik az adott körzetbe élő választóknak fontosak.

Példa két célzásra, ahol figyeltek a lokációra. A DK ráadásul hasonlóközönséget is használt.
Példa két célzásra, ahol figyeltek a lokációra. A DK ráadásul hasonlóközönséget is használt.

Több párt használta a meglevő adatait a célzáshoz.
Remarketing listákat, saját adatbázist, a különböző téma köré felépülő saját Facebook oldaluk rajongó bázisát, hasonló közönségeket.

A kampány végén a célzások mintha kicsit lazultak volna. Egyre több olyan hirdetést láttunk, ahol a Facebook csak annyit mondott, hogy mindenki, aki Magyarországon élt. Persze ez nem jelenti azt, hogy csak ezt állították be, de vélhetőleg itt már tágítottak, hogy minél több embert érjenek el.

Változatos célzások minden oldalon
Változatos célzások minden oldalon

A hirdetések üzenetei is váltzotak természetesen. Az első időszakban a saját témák (vagy a másik oldal támadása) volt a fő üzenet, később a kutatásokra reflektáltak, az ellenzéki oldal a visszalépéseket kommunikálta, az utolsó napokban pedig a mozgósító, szavazásra buzdító üzeneteké volt a főszerep.

Mit érdemes innen eltanulni?

Egy kampány több szakaszból áll. Nem csak a politikában, az üzleti életben. Érdemes ezekhez célzásokkal, üzenetekkel is igazodni.

2. Rugalmasság

Ezt az előző pontban már írtam, de fontos, érdemes kicsit jobban kifejteni.
Jól látszott, hogy a napi ügyekre pontosan reagálnak a pártok.

Érvek amik akutális kutatásokra is támaszkodtak. Persze sok helyen videóval
Érvek amik akutális kutatásokra is támaszkodtak. Persze sok helyen videóval

Bejött egy új szempont, beszéltek róla.
Kijött egy új kutatás? Mondott valamit a másik oldal? Ezekről is beszéltek, ezekre is reagáltak.

Mondhatni, ez természetes.
De nem csak a politikában az. Érdemes az üzleti vagy akár a civil szférában is kihasználni az aktualitások erejét, és rugalmasan kezelni az üzeneteket, az ütemezést és persze a büdzsét.

3. Live és videó mindenütt

Ebben a kampányban nem volt kérdés, hogy használ-e valaki videót és élő közvetítést, mert mindenki használt gyakorlatilag. A kis animációktól kezdve a humorosnak(szánt) videókon keresztül a komoly politikai reklámfilmekig mindennel találkoztunk.

A videó és a live szintén olyan eszköz, amit érdemes a politikán kívül is használni.

4. (Majdnem) kiterjesztett valóság

Elkezdtek megjelenni a kiterjesztett valóság alapjai is a kampányban, bár egyelőre csak a profilkép keretekig jutottunk.

Nem csak a pártok, civilek is készítettek kereteket, amiket a felhasználók arra tudtak használni, hogy megüzenjék az ismerőseiknek, ők mennek szavazni.

Szinte minden párt készített profilkép keretet, rajtuk kívül több civilszervezet is. Sajnos ezek legtöbbje a Facebook kamerában nem működött jól.
Szinte minden párt készített profilkép keretet, rajtuk kívül több civilszervezet is. Sajnos ezek legtöbbje a Facebook kamerában nem működött jól.

Néhány párt készített olyan keretet is, ami szintén a szavazásról szólt, de itt már a saját arculatukat használták, így el tudtak jutni új emberekhez az ismerősökön keresztül, plusz tulajdonképpen „mikroinfluencereket” is szereztek. Olyanokat, akik a saját barátaik, ismerőseik körében hitelesek.

Sajnos azonban ezek a keretek nem voltak felkészülve az igazi kiterjesztett valóságra.
Például nem voltak használhatók a Facebook kamerában jól. Nem csak azért, mert nem voltak 3D-s elemeik. Azért sem, mert a legtöbb ilyen keret fix grafikai elemekből állt, ami négyzetes arányhoz volt formázva, így amikor állóképet szerettünk volna készíteni a kamerába, rossz helyre kerültek az egyes részek.

Tanulság: érdemes használni a kamera effekteket a kommunikációba és a sima kereteken túl érdemes a 3D-t, valamint a programozott megoldásokat is kipróbálni.

5. Messenger chatbotok

Egy-két párt elkezdte használni a chatbotokat is a kommunikációba.
A beépített funkciók terén egyik sem volt világbajnok, de a feliratkozóknak így többször tudtak aktuális üzenetket eljuttatni a hírfolyamon kívül, ráadásul a második alkalomtól gyakorlatilag ingyen.

Az Együtt chatbotja, aminek alap funkciója nem volt túl kifinomult, de jól használták arra, hogy még a választás napján is elérják az embereket.
Az Együtt chatbotja, aminek alap funkciója nem volt túl kifinomult, de jól használták arra, hogy még a választás napján is elérjék az embereket.

Ez is olyan megoldás, amit nem csak a pártok tudnak kihasználni, hanem bárki.

 

Persze azt gondolom az elért eredmény nem csak az online és a közösségi médiában használt megoldásoktól függött. De a politikai marketing, pont a tét, a téma, és a büdzsé miatt mindig izgalmas és érdekes, ezért érdemes összegyűjteni, mi történt a 2018-as választáson.

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük